NOVA KALEDONIJA NA KORAK DO OPŠTEG RATA: Francuska hitno dovela 500 specijalaca, optužuje Moskvu za nemire, grad u plamenu (VIDEO)
Foto: AP/Nicolas Job, screenshot

drama

NOVA KALEDONIJA NA KORAK DO OPŠTEG RATA: Francuska hitno dovela 500 specijalaca, optužuje Moskvu za nemire, grad u plamenu (VIDEO)

Planeta -

Francuska vlada proglasila je vanredno stanje na Novoj Kaledoniji nakon što danima traju oružani sukobi demonstranata i policije!

Vlasti su uvele policijski čas u glavnom gradu Numei i zatvorile glavni aerodrom za komercijalni saobraćaj zbog najvećih nemira na tom ostrvu u Pacifiku u poslednjih 40 godina. Takođe su zabranili javna okupljanja i prodaju alkohola. Zabranjen je i TikTok.

Tokom nemira prema nezvaničnim informacijama poginulo je 10 ljudi dok je više od 200 povređeno. Na snimcima se vide zapaljene zgrade i automobili i blokade na putevima. Među nastradalima su navodno i dva francuska žandarma.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je 1.800 policajaca i žandarma već prisutno u Novoj Kaledoniji i da stiže još 500 pripadnika specijalnih snaga RAID I GIGN.

Vanredno stanje će omogućiti vlastima da uvedu ograničenja kretanja i sprovedu kućni pritvor i pretrese.

1 / 6 Foto: AP/Nicolas Job

Protesti domorodačke zajednice Kanaka, koja se godinama bori za nezavisnost i čini oko 40 stanovništva, podsetimo, počeli su u ponedeljak zbog glasanja u 17.000 kilometara udaljenom francuskom parlamentu o promenama ustava Nove Kaledonije, koje bi dalo pravo glasa francuskim doseljenicima koji žive na ostrvima duže od 10 godina. Autohtono lokalno stanovništvo smatra da će na taj način biti lišeno uticaja na političke procese u zemlji.

- Poslednja dva dana videli smo nasilje takvih razmera koje nismo videli 30 godina u Novoj Kaledoniji. To je na neki način obeležavanje kraja 30 godina mira. Narod Kanak se protivi (glasanju u Francuskoj) ne samo zato što je odlučeno u Parizu bez njih već zato što žele da to bude deo pregovora koji bi doveli do novog referenduma o samoopredeljenju - rekla je bivši generalni konzul Australije u Novoj Kaledoniji Deniz Fišer za CNN.

Predložene promene ustava dodale bi hiljade dodatnih birača u biračke spiskove Nove Kaledonije koji nisu ažurirani od kasnih devedesetih. Grupe koje se zalažu za nezavisnost kažu da su promene pokušaj Francuske da konsoliduje svoju vlast nad arhipelagom.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin optužio je Azerbejdžan da stoji iza separatista dok izvori Politika među francuskim zvaničnicima tvrde da je azerbejdžanska antikolonijalna retorika u velikoj meri inspirisana Moskvom. Pariz je veoma iritiran što Azerbejdžan uz pomoć Inicijativne grupe Baku, koju je osnovao pre godinu dana, kritikuje francuski kolonijalizam i pruža podršku pristalicama nezavisnosti Nove Kaledonije.

Mnogi demonstranti navodno mašu azerbejdžanskim zastavama.

Politiko citira francuskog obaveštajnog oficira koji navodi da aktivnost Rusije i Azerbejdžana u Novoj Kaledoniji traje mesecima.

Nova Kaledonija je jedna od desetak poluautonomnih francuskih teritorija raštrkanih širom Pacifika i Indijskog okeana. Za Pariz je Nova Kaledonija važna vojno i geopolitički, ali i zbog nalazišta nikla.

Bonus video:

02:24

FRANCUSKA SE POZICIONIRA KAO ZEMLJA PREDVODNICA U EVROPI Todorov: U interesu Srbije da ima saradnju sa najmoćnijom privredom EU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track