PUTIN: Zapad je prevario Rusiju, moramo da vidimo kome možemo da verujemo
Foto: AP Gavriil Grigorov

PUTIN: Zapad je prevario Rusiju, moramo da vidimo kome možemo da verujemo

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija nikada nije odbacila pregovore o Ukrajini, ali da ju je Zapad prevario i da sada mora da vidi kome može da veruje.

„Rusija nikada nije odbacila pregovore o Ukrajini, osnova za pregovarački proces postoji – to su sporazumi iz Istanbula“, rekao je Putin ruskim novinarima.

Ruski predsednik je podsetio na pregovore iz 2022. godine i naglasio da je Rusija bila prevarena.

„Analiziramo sve što se dešava u vezi sa Ukrajinom, uključujući konferenciju u Švajcarskoj. Rusija mora da uvidi s kim može da sarađuje kada je reč o Ukrajini i kome može da veruje“, rekao je on u izjavi na kraju posete Kini.

On je istakao da je sukob u Donbasu krivica kijevskih vlasti a one sada pokušavaju da prebace odgovornost na druge.

Rusiji žele da nametnu ultimatum po pitanju Ukrajine ali od toga nema ništa, kao ni od pokušaja da je pobede na bojnom polju, naglasio je ruski predsednik.

On je rekao da bio iznenađen pokušajima da se Rusiji diktiraju uslovi nakon odbijanja parafiranog dokumenta iz Istanbula.

"Odbacili su parafirani dokument, hteli su da ostvare premoć na frontu, da ostvare strateški poraz , nisu uspeli, evo naši novi uslovi. Jeste pali s Marsa? Mi ćemo polaziti od situcije na terenu, to se samo po sebi podrazumeva", dodao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, Rusija je spremna da učestvuje u mirovnim pregovorima o Ukrajini, ali nije pozvana na konferenciju u Švajcarskoj.

"Formule mira zasnovane na željama, a ne na realnosti nije moguće razmatrati. Nas 'ne vide' na mirovnoj konferenciji, onda nikom ništa ", naglasio je on.

Putin je rekao i da Kina iskreno teži rešavanju ukrajinske krize.

O legitimnosti Zelenskog

Putin je rekao i da na pitanje o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle isteka njegovog predsedničkog mandata (21. maja) odgovor treba da da politički i pravni sistem same Ukrajine.

Volodimir Zelenski
foto: EPA Oleg Petrasyuk, AP

On je dodao da u Ustavu Ukrajine postoje razne varijante.

"Za Rusiju je to pitanje od značaja jer sudbonosne dokumente treba potpisivati sa legitimnim vlastima", naveo je on.

O predlogu za primirje tokom Olimpijskih igara

Putin je prokomentarisao ideju Francuske o uvođenju primirja tokom Olimpijskih igara u Ukrajini.

„Oni sami krše principe olimpizma, uključujući i u datom slučaju – u pogledu Rusije, ne dozvoljavajući našim sportistima da nastupaju na Olimpijskim igrama sa svojim obeležjem, sa svojom zastavom i himnom. Kada smo mi u pitanju – krše principe, a žele da se pridržavamo pravila koja nam diktiraju. Dragi prijatelji, tako nećemo daleko stići“, upozorio je ruski lider.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja