ŽESTOK UDARAC ZA RUSIJU! EU odlučila da zamrznutu rusku imovinu iskoristi za naoružavanje Ukrajine
Foto: Shutterstock

ŽESTOK UDARAC ZA RUSIJU! EU odlučila da zamrznutu rusku imovinu iskoristi za naoružavanje Ukrajine

Planeta -

Savet Evropske unije usvojio je danas niz pravnih akata kako bi obezbedio da se neto profit od neočekivanih prihoda i vanredni prihodi od zamrznute ruske imovine koriste za vojnu podršku Ukrajini, kao i za jačanje kapaciteta njene odbrambene industrije i rekonstrukciju.

To znači da će finansijske institucije koje na svojim računima drže rusku zamrznutu imovinu u iznosu većem od milion evra dati finansijski doprinos iz svoje neto dobiti akumulirane od 15. februara ove godine.

90 odsto u fond za vojnu pomoć Ukrajini

Veće EU-a još je 12. februara 2024. odlučilo da finansijske institucije koje drže više od milion evra imovine i rezervi ruske Središnje banke, a koja je imobilisana sledom restriktivnih mera EU-a, moraju da izdvoje vanredna novčana sredstva koja se nakupljaju zbog tih mera, te da ne mogu da raspolažu sa neto dobitkom koji iz toga proizlazi.

Odluku je danas formalno potvrdio Savet nakon što je početkom ovog meseca postignut dogovor na nivou ambasadora.

Prema toj odluci, 90 odsto tih sredstava ići će u fond EU-a za vojnu pomoć Ukrajini, a preostalih 10 odsto za njenu odbrambenu industriju i odbranu.

Prema procenama EU-a, zamrznuta ruska imovina mogla bi da donese između 15 i 20 milijardi evra do 2027. godine.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

03:23

RUSIJA KORISTI STRATEGIJU ZAPADA - SMENA ŠOJGUA PRAVI POTEZ?! Miletić tvrdi: Traže OGROMNI NOVAC zaglavljen od pre skoro 20 godina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track