PALESTINA ĆE POBEDITI: Erdogan zadovoljan odlukom Norveške, Irske i Španije
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

PALESTINA ĆE POBEDITI: Erdogan zadovoljan odlukom Norveške, Irske i Španije

Planeta -

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Ankari da je veoma zadovoljan odlukom Norveške, Irske i Španije da priznaju nezavisnu palestinsku državu.

Veoma sam zadovoljan. Čestitamo njihovim liderima na ovoj savesnoj odluci. Pozivamo zemlje koje još nisu priznale državu Palestine da preduzme isti korak. Palestina će ostvariti pobedu - poručio je Erdogan.

"Gaza je dečje groblje"

Naglasio je da "nezavisna i suverena Palestina mora biti uspostavljena sa granicama iz 1967. godine", poručio je on na ceremoniji dodele međunarodnih nagrada za dobrotu u Kongresnom i kulturnom centru Beštepe, prenosi TRT Haber.

On je istakao da je u Gazi je od 7. oktobra počinjen jedan od najbrutalnijih napada u ovom veku, a da je Pojas Gaze pretvoren u dečje groblje.

Palestina
foto: Shutterstock

- Za krvoproliće u Gazi odgovorni su i oni koji ih podržavaju. Nemojte misliti da će se tlačitelji izvuci sa onim što rade. Krv nevinih stanovika Gaze zalepljena je na čelo onih koji su ih napali - naglasio je turski lider.

Erdogan je napomenuo da sve dok zapadne sile podržavaju izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, okupacija Palestine se neće završiti i poručio da izraelsku administraciju treba zaustaviti što je pre moguće.

Tri zemlje najavile priznanje Palestine

Erdogan je rekao da Turska stoji uz ''palestinske borce otpora'' i da je ukupna količina pomoći poslata u Gazu prevazišla 54 hiljade tona.

Palestinski narod je ubijan i iskušavan glađu i žeđu. Proživljavali su sve vrste mučenja. Ali nikada se nisu povinovali ugnjetavanju i tlačiteljima. Oni nastavljaju da brane ljudsko dostojanstvo. Odavde pozdravljam hrabre sinove Gaze i Ramale u ime svoje zemlje'', poručio je on.

Norveška, Španija i Irska najavile su ranije danas da će priznati Palestinu 28. maja.

Kurir.rs/Blic/TRT Haber/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track