NAZIVAO JU JE "PILEĆIM MOZGOM" Niki Hejli optuživala Trampa da pravi haos i da je isuviše star, a sada kaže da će GLASATI ZA NJEGA
Foto: EPA Michael Reynolds, AP Charles Krupa

MEGAOBRT

NAZIVAO JU JE "PILEĆIM MOZGOM" Niki Hejli optuživala Trampa da pravi haos i da je isuviše star, a sada kaže da će GLASATI ZA NJEGA

Planeta -

Niki Hejli, bivša republikanska pretendentkinja na predsedničku nominaciju i nekadašnja guvernerka Južne Karoline, rekla je da će na predsedničkim izborima u novembru glasati za Donalda Trampa, koji joj je bio rival na unutarstranačkim izborima.

AP navodi reči Hejli da bivši predsednik SAD mora da radi na tome da u ovoj kampanji pridobije njene glasače.

- Glasaću za Trampa. Ali, stojim iza onoga što sam rekla kad sam se povukla iz primarne trke, Tramp bi trebalo da dopre do ljudi koji su glasali za mene, a ne samo da pretpostavi da će sada glasati za njega. I iskreno se nadam da će to i uraditi - rekla je Hejli, nekadašnja ambasadorka u UN u Trampovoj administraciji, tokom govora u Hadson institutu u Vašingtonu, prenosi Glas Amerike.

Navodi se da je ovo ujedno bilo i njeno prvo pojavljivanje u javnosti otkako je napustila trku za predsedničku nominaciju u Republikanskoj partiji, kao i prva javna podrška koju je dala Trampu.

Takođe je i znak da se Republikanska partija konsoliduje iza Trampa, uprkos tome što su ga neki videli kao pretnju u prošlosti.

Hejli se povukla iz trke pre dva meseca, ali tada nije podržala Trampa, već ga optužila da pravi haos, da ne sarađuje sa međunarodnim saveznicima i dovodila u pitanje da li sa 77 godina može da bude predsednik.

Niki Hejli
Niki Hejlifoto: EPA/Erik S Lesser

Tramp je, sa druge strane, često kritikovao ili vređao Hejli, zvao je "pilećim mozgom".

Njegov predizborni štab za sada nije komentarisao novu izjavu Hejli.

Predizborni štab predsednika Džoa Bajdena radi na tome da pridobije pristalice Niki Hejli.

Upućeni u njegovu kampanju navode da Bajdenov tim organizuje, u tišini, grupu Republikanci za Bajdena, koja bi se fokusirala na glasače Hejli u svakoj od država koje odlučuju izbore.

Donald Tramp, avion, Boing 757
foto: Stuart Wallace / Shutterstock Editorial / Profimedia

Hejli je u Hadson institutu nekoliko puta kritikovala Bajdenovu spoljnu politiku i upravljanje krizom na granici sa Meksikom.

Ona nije otkrila svoje dalje planove.

Džo Bajden
foto: AP/Paul Sancya

Ako se ponovo bude kandidovala za predsedničku nominaciju, Hejli će morati da iznova pridobije bivše Trampove pristalice na republikanskim primarnim izborima.

Ali, sada kada je podržala Trampa, rizikuje da udalji od sebe umerene i anti-trampovski nastrojene konzervativce.

(Kurir.rs/Glas Amerrike/AP/Preneo: N. V.)

Bonus video:

03:16

AMERIKANCIMA 11. SEPTEMBAR I TRAMP MOGU DA SE DESE JEDNOM! Jovanović prognozirao: Ako isti trendovi ostanu, BAJDEN POBEDUĐE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track