"NEMAČKA ĆE UHAPSITI NETANJAHUA" Šolcova vlada objasnila pod kojim uslovima bi primenila odluku suda u HAGU
Foto: AP Abir Sultan, AP Fabian Sommer

RAT U GAZI

"NEMAČKA ĆE UHAPSITI NETANJAHUA" Šolcova vlada objasnila pod kojim uslovima bi primenila odluku suda u HAGU

Planeta -

Portparol nemačkog kancelara Olafa Šolca, Štefen Hebestrajt, rekao je da će nemačka vlada izvršiti nalog Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenje premijera Netanjahua, ukoliko se nađe na teritoriji Nemačke, zbog navodnih ratnih zločina tokom rata u Pojasu Gaze.

On je naveo da će Berlin postupiti po zakonu prema kom se od Nemačke očekuje da na svojoj teritoriji uhapsi bilo kog pojedinca za kojim je sud u Hagu izdao poternicu.

Naime, izraelskog ambasadora u Berlinu, Rona Prosora, vlada nemačkog kancelara Olafa Šolca odbila je u sredu nakon što je izaslanik na društvenoj mreži Iks, uputio dramatičan apel saveznoj vladi da u potpunosti odbaci legitimitet MKS.

U utorak, pre Hebestreitovog saopštenja, Prosor je na Ks napisao na nemačkom i engleskom: "Ovo je nečuveno! Nemački 'Staatsrason' je sada stavljen na probu - nema ako ili ali. Ovo je u suprotnosti sa slabim izjavama koje čujemo od nekih institucija i političkih aktera. Javna izjava da Izrael ima pravo na samoodbranu gubi kredibilitet ako su nam ruke vezane čim se branimo."

Staatsrason je nemačka reč koja se odnosi na obećanje Nemačke da će osigurati da bezbednost Izraela bude deo njene nacionalne bezbednosti i interesa.

(Kurir.rs/The Jerusalem Post/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

02:36

NETANJAHU ĆE POKOPATI BAJDENA I DEMOKRATE DA BI OSTVARIO CILJ! Vujičić: Tramp će ih potući do nogu ukoliko ne uvezu izbeglice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track