PANIKA U NATO: Ruske snage uklonile oznake sa reke na granici sa Estonijom!
Foto: Shutterstock, EPA Gavriil Grigorov Sputnik Kre

PANIKA U NATO: Ruske snage uklonile oznake sa reke na granici sa Estonijom!

Planeta -

Odbor za policiju i graničnu stražu Estonije (PPA) saopštio je danas da su ruski graničari uklonili granične oznake sa reke Narve koje razdvajaju rusku i estonsku teritoriju. Incident je izazvao zabrinutost u Estoniji i izazvao reakcije širom NATO saveza.

Ruska uredba o promeni pomorskih granica

Incident je usledio nakon ruske uredbe kojom se sugeriše da se ruske pomorske granice u Baltičkom moru jednostrano promene.

Uredba je naknadno uklonjena sa veb-stranice vlade bez objašnjenja nakon brze osude nekih članica NATO-a.

Postavljanje bova koje razdvajaju teritorije

Irik Purgel, šef istočne prefekture PPA, istakao je da estonske i ruske vlasti svake godine postavljaju bove koje razdvajaju teritorije, kako bi olakšale plovidbu rekom i sprečile ribare da slučajno zalutaju preko granice.

Vlasti su se složile oko lokacije bova 2022. godine, ali je Rusija tada povukla i osporila postavljanje više od polovine od predviđenih 250 graničnih markera.

Estonija
foto: Printscreen

Reakcija estonskih vlasti

- PPA će kontaktirati rusku graničnu stražu i zatražiti pojašnjenja o uklanjanju bova i vraćanju bova. PPA očekuje od Rusije dokaze da se pozicija do sada dogovorene rute transporta promenila a, ako ne budu predstavljeni, nastavićemo da postavljamo bove - istakao je Purgel.

Premijerka Estonije Kaja Kalas okarakterisala je to kao "granični incident" i poručila da je istraga u toku.

Reakcija premijerke Estonije

- Pristupićemo ovom slučaju na trezven, izbalansiran način, i sarađivaćemo sa saveznicima gde je to potrebno. Vidimo širi obrazac ruskih akcija koje pokušavaju da poseju uznemirenost - rekla je Kalas.

Estonija je ranije ovog meseca otpočela noćno zatvaranje prelaza između Narve i ruskog pograničnog grada Ivangoroda, što ukazuje na rastuće tenzije između dve zemlje.

Očekuje se da će istraga i dalje pratiti ovaj slučaj i moguće posledice koje bi mogle da proiziđu iz ovog incidenta.

Kurir.rs/Republika/Agencije/Preneo: P. P.

Bonus video:

02:47

PUTIN DOŽIVEO DEBAKL U DIJASPORI: Ti Rusi neće moći da se vrate u zemlju?! Obradović: Institucijama u Rusiji se ne može verovati

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track