BESNE BITKE OKO LIPSIJA: Ukrajinci pokušavaju da zaustave rusko napredovanje! Ako grad padne, Harkov će biti na dlanu!
Foto: EPA Sergey Kozlov

BESNE BITKE OKO LIPSIJA: Ukrajinci pokušavaju da zaustave rusko napredovanje! Ako grad padne, Harkov će biti na dlanu!

Planeta -

Postoje neki gradovi koje Ukrajina jednostavno ne može sebi da priušti da izgubi, a jedan od njih je Lipsi.

Ali, kontrola koju Ukrajinci imaju je krhka: ulice su u plamenu od vazdušnog napada pod okriljem mraka. Noć Ukrajincima pruža jedini predah od napada dronova; u satima pre nego što je stigla ekipa CNN, grad je pogođen osam puta.

Ipak, vojnici 13. Nacionalne garde Hartija moraju da izdrže, jer su ulozi ovde ogromni. Ruski neprekidni napadi imaju ključni cilj: ako zauzmu Lipsi, mogu postaviti artiljeriju na domet drugog po veličini ukrajinskog grada, Harkova, udaljenog 20 minuta vožnje.

U bunkeru, Oleksandar, komandant, gleda jedan od mnogih snimaka sa dronova. "Videli ste sami kako sve gori. Tako je svake noći".

Harkov, Rusi isped Harkova
foto: Prntscrn Tvitter

Njegovi ljudi su se među prvima suprotstavili novom ruskom napredovanju u Harkovskoj oblasti pre gotovo dve nedelje. Kaže da se bore protiv obučenih profesionalnih vojnika.

"Možemo to videti po njihovoj opremi i taktici," kaže on. "Ne šalju bilo koga u napade."

Njegov pogled se produžava kada ga pitaju o utvrđenjima koja su bila na tom mestu pre iznenadnog ruskog napada. "Ništa nije bilo pripremljeno ovde. Ništa. Baš ništa. Sve položaje grade pešadinci svojim rukama".

Napolju, noć je potresena novim eksplozijama.

"Pre tri nedelje civili su ovde živeli mirno. Obnavljali su, sve je bilo u redu," kaže on.

"A sada je većina kuća uništena".

Harkov
foto: EPA Sergey Kozlov

Dok ekipa CNN odlazi, glasni dron zuji iznad, blizu. Njiova pratnja ne trza niti beži. Pitaju da li je dron prijateljski. "Kako da znam, do đavola?", odgovara čovek iz pratnje, povlačeći dim cigarete.

Svuda oko Harkova, doma za procenjenih milion civila, ukrajinske snage pokušavaju da zadrže uporne ruske napade sa više strana. Tokom nedelju dana izveštavanja iz sela oko Harkova, CNN je video ukrajinske jedinice kako drže položaje uz veliku opasnost i rizik, ponekad koristeći zastarelu i oskudnu artiljeriju da odbiju mnogo bolje opremljenu rusku silu, koja može osujetiti njihove najosnovnije manevre sa velikim brojem dronova.

Na jednom položaju bliže ruskoj granici, 92. jurišna brigada pokazala je CNN-u ruski artiljerijski top, zarobljen u prvim danima rata, iz kojeg sada ispaljuju francuske minobacačke granate. Top je delimično skriven mrežom od žice, namenjenom da pruži neku zaštitu od napada dronova. Ipak, iznad, neidentifikovani izviđački dron počinje da lebdi, primoravajući jedinicu da trči u bunker.

Druga jedinica je prinuđena da koristi sovjetski artiljerijski top napravljen 1940-ih. Skriven u gustoj vegetaciji, njegov metal je zarđao na nekim mestima, ograničavajući koliko često može biti ispaljen. Artun, njihov komandant, koristi novije poljske granate, ali sada ispaljuje samo deset dnevno, dok je jesenas bilo sto.

Ukrajina, ruski vojnici, Harkov, Vladimir Putin, Volodomir Zelenski
foto: Shutterstock, Handout / AFP / Profimedia, EPA Sergey Kozlov, AP Efrem Lukatsky, AP Mikhail Metzel

"Dronovi su veliki problem," kaže Artun.

"Imam šrapnel u sebi kao uspomenu," dodaje, misleći na ostatke ruskog drona Lancetkoji su još u njegovoj ruci i stomaku, a koje hirurzi nisu mogli da uklone.

"Ali postoje određene akcije koje te mogu spasiti od dronova."

Jedna od njih oživljava: upozorenje sa frekventnog skenera od 30 dolara na njegovoj opremi. Otkrilo je prilazak još jednog Orlan drona, terajući Artuna u bunker. On gleda u nebo iznad i vidi ga kako preleće. On komanduje raznovrsnom jedinicom, oličavajući probleme sa ljudstvom sa kojima se Ukrajina suočava u svojoj trećoj godini rata. Neki, poput njega, su ranjeni pešadinci, postavljeni na topove dalje od fronta. Drugi su stariji, dok je jedan od članova njegovog tima prvi dan u artiljeriji.

Harkov, Ukrajina
foto: EPA Sergey Kozlov, Shutterstock

Gotovo dve godine, stanovnici Harkova su mislili da je pretnja od Rusa prošla. Brzo rusko povlačenje krajem 2022. ostavilo je Harkovsku oblast mirnom, ali i lansirnom rampom za ukrajinske napade preko granice u samu Rusiju. Napadi su se ipak nastavili u daljini, držeći stanovnike grada budnima kroz nasilno bučne noći, sada pojačane pretnjom ruske artiljerije koja se približava. Protivvazdušna paljba i eksplozije redovno probijaju nametnuti mrak, dok ruski dronovi, rakete i vazdušni napadi pogađaju ciljeve u mraku.

Harkov, Ukrajina
foto: EPA Sergey Kozlov

U sredu, gradski zvaničnici su izvestili o napadu na benzinsku stanicu, u kom su četiri osobe ranjene. U nedelju, dve rakete pogodile su letovalište pored jezera u Čerkaska Lozova, izvan grada - užasan napad na civilni cilj koji je takođe koristio taktiku "dvostrukog udara", gde je druga raketa pogodila 10 minuta nakon prve, povredivši spasioce.

Nekoliko sati nakon nedeljnih eksplozija, spasioci su se penjali po ruševinama pored vode, izvlačeći dva od sedam tela poginulih u napadu. Jedna žrtva je bila žena, u sedmom mesecu trudnoće. Drugi su pronađeni kasnije, delovi njihovih tela bili su u ruševinama. Dok je policija pretraživala raznetu terasu pored jezera u potrazi za dokazima, oglasila se još jedna vazdušna uzbuna, što je polovinu radnika nateralo da pobegnu u zaklon, dok su neki nastavili da rade, gotovo nesvesni opasnosti.

Kurir.rs/CNN/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track