"MAMA, NE DOZVOLI DA UMREM" Devojci rekli da boluje od običnog virusa, ona preminula: LEKARI su imali jezivo objašnjenje
Foto: Shutterstock

tuga

"MAMA, NE DOZVOLI DA UMREM" Devojci rekli da boluje od običnog virusa, ona preminula: LEKARI su imali jezivo objašnjenje

Planeta -

Devojka kojoj su lekari rekli da boluje od "bezopasnog virusa" preminula je od smrtonosnog meningitisa. Lekari joj, tvrde britanski mediji, nisu prepisali ni antibiotike.

Mia Džinever preminula je u devetnaestoj godini života na intenzivnoj nezi nakon borbe s opakom bolešću koja je potrajala nekoliko dana.

Prvo je osetila tupu bol, a onda joj se sušilo i grlo, i sve je brzo preraslo u migrene, bunilo i osip. Prestravljena Mia navodno je molila i svoju majku Mel da joj ne dozvoli da umre.

"Miji je oduzeta budućnost, a za ništa nije kriva", rekla je njena majka uoči istrage o smrti svoje kćeri. "Imala je toliko toga da ponudi svetu."

Kao odlikašica i talentovana umetnica na Univerzitetu kreativnih umetnosti u Farnhamu, Mia je, tvrde Britanci, bila puna letnjih planova, od stažiranja do putovanja - ipak, planove su poremetile upala grla i glavobolja. Nakon nedelju dana simptomi su se pogoršali i Mia je otišla na Hitnu. Ubrzo je poslata kući uz obrazloženje da pati od nebitnog virusa.

Ali Mijino stanje se pogoršavalo, dobila je migrene, a primetila je i crvene mrlje na telu. Tinejdžerka se vratila na hitni prijem sa svojom majkom. Za to vreme vrat joj se ukočio i počela je da bunca. Ovi i drugi simptomi trebalo da budu doktorima biti upozorenje za meningitis i sepsu.

"U jednom trenutku se okrenula prema meni i rekla: ‘Mama, molim te, nemoj dopustiti da umrem.‘ ispričala je njena majka.

"Verovali smo lekarima da će doneti ispravne odluke. Da sam imalo sumnjala da će umreti, vrištala bih."

Konačno, pet sati nakon što je stigla na hitni prijem mladilekar je sproveo dijagnozu. Iako je završio temeljnu obuku, lekar je tek prolazio obuku za specijalistu. Insistirao je na tome da je Mijina bolest uzrokovana bezopasnim virusom i odbio je da napravi još pretraga ili da joj da antibiotike.

pacijent, bolnica
foto: Shutterstock

Umesto toga, devojka je dobila lekove za bolove koji su samo zamaskirali simptome meningitisa. Daljnje pretrage naručene su tek nekoliko sati kasnije kada je ustanovljen bakterijski meningitis B. Antibiotike je dobila punih osam sati nakon što je stigla na prijem, ali je tada već bilo prekasno. Mlada Mia je pretrpela ozbiljno oticanje mozga i preminula je dva dana kasnije.

Bolnica je, u međuvremnu, priznala neuspeh u dijagnostici.

"Gubitak je jednostavno pretežak", izjavio je Fil Džinever, Mijin otac.

"Bolnice moraju da poboljšaju način na koji se uopšte uči iz grešaka. Porodica se nada da će istraga mrtvozornika istaći taj problem. Ovi propusti nisu izolovani događaji", rekla je pravnica Debora Nadel, koja zastupa porodicu u istrazi te za kraj dodala:

"Razumemo da je medicinsko osoblje pod velikim pritiskom, ali potrebno je učiniti više u ovakvim slučajevima".

(Kurir.rs/Jutarnji/ Foto: Ilustracija/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track