BAJDEN POMENUO PUTINA, NIJE BIRAO REČI: Izjava dolazi u SUDBONOSNOM trenutku za Ukrajinu! "Poznajem ja njega MNOGO GODINA..."
Foto: Shutterstock, EPA Dmitry Astakhov Sputnik Krem, AP Evan Vucci

BAJDEN POMENUO PUTINA, NIJE BIRAO REČI: Izjava dolazi u SUDBONOSNOM trenutku za Ukrajinu! "Poznajem ja njega MNOGO GODINA..."

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden ponovo je dao oštru izjavu na račun ruskog lidera Vladimira Putina, tokom govora diplomcima Vojne akademije u Vest Pointu.

- Podržavamo Ukrajinu, i mi ćemo to nastaviti da činimo. Suočeni smo sa čovekom kojeg poznajem mnogo godina, okrutnim tiraninom. Ne možemo i nećemo odstupiti - rekao je šef Bele kuće.

Bajden se već dugo ne libi kada govori o ruskom predsedniku.

U martu 2021. godine ga je nazvao "ubicom", što je izazvalo diplomatski skandal. Putin je poželeo svom kolegi dobro zdravlje, napominjući da je "davati ocene o drugim ljudima isto kao da se gleda u ogledalo".

Nakon početka rata u Ukrajini, američki predsednik je ruskog lidera javno nazvao "diktatorom", "kasapinom" i "ratnim zločincem".

Zanimljivo je da ova izjava Bajdena dolazi u svetlu ekskluzive Rojtersa da je Vladimir Putin spreman na pregovore o primirju u Ukrajini, pod uslovom da situacija na frontu ostane "zamrznuta".

Rojters se pozvao na četiri ruska izvora, koji su istakli da je Putin spreman da nastavi borbu ako Kijev i zapadni saveznici ne odgovore pozitivno na to.

Tri izvora, upoznata sa diskusijama u Putinovu okruženju, rekla su da je ruski zvaničnik maloj grupi savetnika izrazio frustraciju zbog onoga što smatra pokušajima Zapada da osujeti pregovore i odlukom ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da odbaci pregovore, javlja Rojters u tekstu koji je predstavio kao ekskluzivu.

- Putin može da se bori koliko god je potrebno, ali Putin je takođe spreman na prekid vatre - da zamrzne rat - rekao visoki ruski izvor, koji je sarađivao sa Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišem nivou u Kremlju.

Putin je nakon objavljivanja te vesti u Minsku rekao da pregovori moraju da odražavaju "realnost na terenu", i da moraju biti obnovljeni, ali da će Moskva sarađivati isključivo sa legitimnim liderima u Kijevu.

(Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track