"PUTIN BACIO OKO NA STRATEŠKO OSTRVO" Švedski general otkriva šta je CILJ Kremlja na BALTIKU i kako bi Rusi mogli da se PRIŠUNJAJU
Foto: Peter Hermes Furian / Alamy / Alamy / Profimedia, EPA / SARAH CHRISTINE NOERGFAARD, Skylark / Alamy / Alamy / Profimedia

SKANDINAVSKA ZEMLJA JE OD SKORA U NATO

"PUTIN BACIO OKO NA STRATEŠKO OSTRVO" Švedski general otkriva šta je CILJ Kremlja na BALTIKU i kako bi Rusi mogli da se PRIŠUNJAJU

Planeta -

Napetosti u Baltičkom moru rastu godinama, a prvi čovek švedske vojske upozorava da bi Kremlj mogao da baci oko na jedno strateški važno ostrvo.

- Siguran sam da je (ruski predsednik Vladimir) Putin bacio čak oba oka na Gotland. Putinov cilj je da preuzme kontrolu nad Baltičkim morem. Ako Rusija preuzme kontrolu na Baltičkom moru, to bi imalo ogroman uticaj na naše živote – u Švedskoj i svim drugim državama Baltičkog mora. To ne možemo dozvoliti. Baltičko more ne sme da postane Putinovo igralište gde on zastrašuje članice NATO - kazao je general Mikael Biden, načelnik Generalštaba švedske vojske u intervjuu za novine uredničke mreže Nemačka (RND), prenosi Dojče vele.

Navodi se da sa najvećeg švedskog ostrva Gotlanda Švedska može da pomaže drugim državama NATO na Baltičkom moru da žive sigurno.

- Ali ako Putin napadne Gotland, on može s mora da ugrozi zemlje NATO. To bi bio kraj mira i stabilnosti u nordijskoj i baltičkoj regiji - rekao je Biden.

Švedska u NATO, Rusija - ništa

On je naveo da je Putin pretio Švedskoj u vezi s ulaskom u NATO, ali da se ništa posebno nije desilo.

- U osnovi nismo videli više aktivnosti Rusije od pridruživanja nego ranije - poručio je švedski general.

On je dodao da je Švedska u scenarijima polazila od toga da će Rusija demonstrativno pokazati svoje mišiće.

- Ali nismo mislili na invaziju i kopnene trupe. Oni izvode vežbe, ali samo na očekivanom nivou -kazao je Biden.

Vladimir Putin, Rusija, Baltik, NATO
foto: Peter Hermes Furian / Alamy / Alamy / Profimedia, AP Alexander Ryumin, Shutterstock

On je rekao da su, sa druge strane, očekivane "ne-vojne provokacije", poput dezinformacija, klevetničkih kampanja i sajber napada.

- Bilo je ozbiljnih kibernetičkih napada, ali teško je reći ko zapravo stoji iza njih. U nekim slučajevima to je definitivno bio neki državni akter, ali je mogao biti i neko drugi, a ne Rusija - naveo je Biden.

Ruski naftni tankeri „pretnja prirodi u Evropi"

Švedski general je takođe upozorio na ozbiljnu katastrofu koju uzrokuju stari ruski naftni tankeri u Baltičkom moru.

- Rusija bi mogla da izazove ekološku katastrofu direktno ispred naših vrata i učini da to izgleda kao nesreća. Ekološke posledice bile bi razorne - ocenio je Biden.

On je dodao da su ruski naftni tankeri realna opasnost za prirodu u Evropi.

- Ali, Rusija bi te brodove mogla da koristi i na druge načine za vođenje rata protiv NATO. Ne postoji bolji način da nam se Rusija prišunja nego da se maskira u stari naftni tanker. Oni mogu koristiti brodove za prisluškivanje naših komunikacija, tajno nešto transportovati ili ih koristiti za podvodne sabotaže - rekao je Biden.

Ministar za civilnu odbrane upozorio je na mogući rat

U januaru je švedski ministar civilne zaštite Karl-Oskar Bolin izazvao pometnju kada je na konferenciji o odbrani rekao da bi u Švedskoj moglo doći do "rata".

Ubrzo nakon toga, Biden je takođe izjavio da se ljudi u zemlji moraju “mentalno pripremiti za rat”.

Nakon završetka Hladnog rata, Švedska je 1990-ih naglo smanjila svoje izdatke za odbranu.

Tek nakon ruske aneksije Krima 2014. ponovno je došlo do povećanih ulaganja u sigurnost zemlje.

Vlada je prošle godine saopštila da će 2024. premašiti cilj od dva posto troškova za odbranu.

podmornica, Švedska
foto: Shutterstock

Prema pisanju švedske novinske agencije TT, za ovu godinu je planirano oko 6,5 milijardi švedskih kruna.

Međutim, prema navodima Švedske agencije za civilne hitne slučajeve, potrebno je gotovo tri puta više da se pokrile potrebe.

Konačno, u aprilu 2024. - mesec dana nakon što je Švedska ušla u NATO - vlada te skandinavske zemlje objavila je da će uložiti 385 miliona švedskih kruna (33 miliona evra) u civilnu odbranu i obnovu skloništa od vazdušnih napada, obrazloživši to njenom procenom da je pogoršano bezbednosno stanje.

Prema navodima, novac će takođe ići za jačanje hitnih službi, stvaranje zaliha lekova i sajber bezbednost zemlje.

(Kurir.rs/Dojče vele/Preneo: N. V.)

Bonus video:

10:02

FRANCUSKA U STRAHU OD ŠIRENJA RUSIJE NA BALTIK! Stručnjaci: Zaoštreni su odnosi, Makron najavio novu vojnu podršku Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track