MAKRON STIGAO U NEMAČKU! Na početku posete lider Francuske rekao NEŠTO ŠTO ĆE SE DUGO PAMTITI: "Rađa se to..."
Foto: EPA Clemens Bilan

MAKRON STIGAO U NEMAČKU! Na početku posete lider Francuske rekao NEŠTO ŠTO ĆE SE DUGO PAMTITI: "Rađa se to..."

Planeta -

Emanuel Makron započeo je državnu posetu nemačkom predsedniku toplim rečima za svoje domaćine.

"Francusko-nemački odnosi su ključni i važni za Evropu", rekao je Makron na početku svoje trodnevne državne posete Nemačkoj u nedelju.

Odbacio je sugestiju da su odnosi dveju država, koji se često opisuju kao motor Evrope, počeli da slabe.

Nakon sletanja u Berlin, Makron je odmah otputovao u vladinu četvrt kako bi se sastao s predsednikom Frankom-Valterom Štajnnmajerom i prisustvovao festivalu na temu demokratije.

Štajnmajer je pozdravio Makrona i njegovu posetu nazvao "dokazom dubine francusko-nemačkog prijateljstva".

Rekao je da uprkos tome što se ponekad razlikuju u pojedinačnim političkim tačkama, Berlin i Pariz uvek "na kraju postignu dogovor".

"Ako su Nemačka i Francuska složne, onda se u Evropi još mnogo toga može postići", rekao je, saopštila je nemačka agencija dpa.

Makron je istakao i važnost evropskih izbora u junu te nazvao Evropsku uniju braniteljem demokratije i zajedničkih vrednosti.

Evropski izbori, za manje od dve nedelje, i potvrda važnosti francusko-nemačkog odnosa u kretanju EU napred biće u središtu putovanja koje će ga odvesti u različite delove zemlje.

“Mislim da proživljavamo egzistencijalni trenutak u našoj Evropi jer stvarno verujem da naša Evropa može da umre”, rekao je Emanuel Makron, preneo je francuski AFP.

Emanuel Makron
foto: EPA Clemens Bilan

"Postoji oblik fascinacije autoritarizmom koji se rađa u našim demokratijama (...) koji takođe hrani nacionalizam i ekstreme na našem kontinentu", istakao je.

“Šta bi bila ova Evropa da su njome vladali nacionalisti poslednjih godina?”, upitao je Makron i odgovorio kako “ne bismo imali vakcine (...), evropski plan oporavka, kapaciteta za odgovor na migracijske izazove u Evropi, ne bismo imali Evropski zeleni dogovor i kapacitet za upravljanje dekarbonizacijom”.

“Napustili bismo Ukrajinu da podržimo Rusiju, koju podržavaju svi nacionalisti u našim zemljama, i stoga priča ne bi bila ista”, utvrdio je francuski lider.

“Zbog svih ovih razloga, važno je glasati za Evropljane”, zaključio je Emanuel Makron, pozvavši na "borbu" za demokratiju.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track