ZA DENUKLEARIZACIJU POLUOSTRVA Izjava čelnika Kine, Južne Koreje i Japana nakon najave Pjonganga da će lansirati ŠPIJUNSKI SATELIT
Foto: Chung Sung-Jun / AFP / Profimedia

PRVI ZAJEDNIČKI SAMIT TRI ZEMLJE NAKON PET GODINA

ZA DENUKLEARIZACIJU POLUOSTRVA Izjava čelnika Kine, Južne Koreje i Japana nakon najave Pjonganga da će lansirati ŠPIJUNSKI SATELIT

Planeta -

Južna Koreja, Japan i Kina su izrazili posvećenost "denuklearizaciji Korejskog poluostrva" i održavanju mira, navodi se u zajedničkoj izjavi nakon samita u južnokorejskoj prestonici Seulu.

- Ponavljamo naše stavove o miru i stabilnosti u regionu, denuklearizaciji Korejskog poluostrva - ističe se u saopštenju.

Navodi se da su tri strane potvrdile da žele da "nastave pozitivne napore za političko rešenje" ovog pitanja.

Japanski premijer Fumio Kišida, južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol i kineski premijer Li Ćijang
Japanski premijer Fumio Kišida, južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol i kineski premijer Li Ćijangfoto: Yonhap News / Newscom / Profimedia

Sastanak u Seulu prvi je samit u poslednjih pet godina između južnokorejskog predsednika Jun Suk Jeola, kineskog premijera Li Ćijanga i japanskog premijera Fumija Kišide.

Severna Koreja nije bila zvanično na dnevnom redu pregovora, ali je najavljeno lansiranje satelita Severne Koreje tu zemlju stavio u centar pažnje.

Kineski premijer Li Ćijang
Kineski premijer Li Ćijangfoto: Chung Sung-Jun / AFP / Profimedia

Pjongjang je noćas obavestio japansku obalsku stražu da se otvara osmodnevni okvira za lansiranje špijunskih satelita.

Lideri tri susedne zemlje na sastanku u Seulu su izrazili posvećenost jačanju saradnje i zaključivanju trilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja