UKRAJINI STIŽE MOĆNO ORUŽJE! Ova evropska zemlja isporučiće BRUTALNE RAKETE: Oglasio se Zelenski, pa pecnuo PUTINA
Foto: AP

UKRAJINI STIŽE MOĆNO ORUŽJE! Ova evropska zemlja isporučiće BRUTALNE RAKETE: Oglasio se Zelenski, pa pecnuo PUTINA

Planeta -

Španija će tokom ove godine dati Ukrajini vojnu opremu vrednu milijardu evra, u sklopu bilateralnog sporazuma koji su danas u Madridu potpisali španski premijer Pedro Sančez i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Najvažnije je brzo pomoći Ukrajini kako bi se odbranila", izjavio je Sančez na konferenciji za medije.

"Želimo da pošaljemo poruku Ukrajini, međunarodnoj zajednici i (ruskom predsedniku) Putinu da ćemo biti uz Ukrajinu koliko je god potrebno kako bi osigurala slobodu, teritorijalni integritet i suverenost", dodao je.

Zelenski je danas došao u prvu posetu Španiji nakon što je pre 824 dana Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu. Ukrajinska vojska se suočava s ruskom ofanzivom u području istočne oblasti Harkov pa Zelenski od zapadnih saveznika traži dodatno naoružanje. Ukrajina istovremeno nastavlja s bombardovanjem u unutrašnjosti Rusije gde je u ponedjeljak jedna osoba ubijena, a tri su ranjene.

Zelenski se susreo s kraljem

"Rusija želi da nas uništi", rekao je Zelenski i zahvalio se Španiji na pomoći. Španija je obećala da će poslati desetak raketa za američke protivzračne sisteme Patriot i 19 korišćenih tenkova nemačke proizvodnje Leopard 2A4 i municiju.

Leopard, Leopard tenk
foto: Foto: Youtube/BTB-concept

Uz rakete neće doći i celi sistemi, navodi list El Pais, a Sančez je rekao da nije moguće da Španija pošalje Patriote, ali da već od pre šalje rakete.

"Danas smo razgovarali o protivzračnim sistemima. Španija nam ne može sama pomoći po tom pitanju, ali u svetu je dovoljno takvih sistema", rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik se danas susreo sa španskim Kraljem Felipeom VI, a tokom dana će se susresti s predstavnicima španskog parlamenta i opozicije.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

06:39

UKRAJINA TRAŽI SPAS I VOJNU POMOĆ OD BALKANA?! Analitičar: Dolazak Zelenskog u Tiranu u vezi sa potražnjom OVOG SPECIFIČNOG oružja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track