MAKRON PRELOMIO! ŠALJE VOJNE INSTRUKTORE U UKRAJINU: General Sirski objavio vest nakon zahteva za obuku trupa BLIŽE LINIJI FRONTA
Foto: STR / AFP / Profimedia, AP Eraldo Peres, Ludovic MARIN / AFP / Profimedia, Photoshot / Avalon / Profimedia, JOE KLAMAR / AFP / Profimedia, Shutterstock

KIJEV SE NADA DA ĆE OVAJ POTEZ DA OHRABRI DRUGE ZEMLJE

MAKRON PRELOMIO! ŠALJE VOJNE INSTRUKTORE U UKRAJINU: General Sirski objavio vest nakon zahteva za obuku trupa BLIŽE LINIJI FRONTA

Planeta -

Francuska planira da pošalje vojne instruktore u Ukrajinu koji bi obučavali trupe pod komandom Kijeva.

To je saopštio general-pukovnik Oleksandr Sirski, glavnokomandujući ukrajinske vojske, nakon sastanka putem video-linka koji je juče imao sa Sebastijanom Lekornuom, francuskim ministrom odbrane.

Kijev indipendent navodi da je objava Sirskog usledila nakon što su se pojavili izveštaji da neke od zemalja članica NATO razmatraju mogućnost slanja vojnih instruktora i stručnjaka u Ukrajinu kako bi obučili tamošnje trupe i pomagali u popravljaju vojne tehnike.

Njujork tajms je objavio da je Kijev od SAD i NATO zatražio pomoć u obuci 150.000 vojnika koja bi bila obavljena bliže linijama fronta.

Debatu o potencijalnom prisustvu NATO trupa u Ukrajini pokrenuta je nakon komentara koji je francuski predsednik Emanuel Makron izrekao u februaru, kada je poručio da bi razmotrio takvu mogućnost ukoliko bude bilo zahteva iz Kijeva.

Emanuel Makron
foto: Bernd Elmenthaler / INSTAR Images / Profimedia

Sirski je u objavi na Telegramu naveo da je več potpisao dokumenta.

- Ona će omogućiti da prvi francuski instruktori uskoro posete naše centre za obuku i upoznaju se s infrastrukturom i osobljem. Smatram da će odlučnost Francuske ohrabriti druge partnere da se priključe ovom ambicioznom projektu - naveo je ukrajinski general.

Lekornu je za Rojters kazao da je obuka trupa na ukrajinskoj teritoriji "jedan od projekata razmatranih nakon konferencije o pomoći Ukrajini koju je u februaru u Parizu organizovao Makron.

Ukrajinska Vojska
foto: Stephan Goss / Shutterstock Editorial / Profimedia, Telegram prinstcreen

Kijev indipendent podseća da je estonska premijerka Kaja Kalas ranije ovog meseca izjavila da "postoje zemlje koje već obučavaju vojnike na terenu", ne imenujući nijednu državu konkretno niti pružajući druge detalje o navodnim operacijama u Ukrajini.

Na Makronovu izjavu o mogućnosti slanja NATO trupa u Ukrajinu odmah je reagovalo nekoliko zapadnih saveznika Francuske, kao i Jens Stoltenberg, generalni sekretar Alijanse.

Mapa Ukrajine, Ukrajina, Kijev
foto: Shutterstock

Svi oni su se tada distancirali od stava francuskog predsednika.

Ipak, više zemalja nije isključilo mogućnost slanja trupa u misije koje nisu borbenog karaktera, kao što je obuka ukrajinskih trupa.

Kijev indipendent podseća da je Makron, uprkos svemu tome, ostao pri prvobitnom stavu, a u maju je ponovio da bi razmotrio slanje francuskih vojnika u Ukrajinu u slučaju da ruske trupe ostvare veliki proboj ili to Kijev zatraži od Pariza.

(Kurir.rs/The Kyiv Independent/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

10:02

FRANCUSKA U STRAHU OD ŠIRENJA RUSIJE NA BALTIK! Stručnjaci: Zaoštreni su odnosi, Makron najavio novu vojnu podršku Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track