Konzulat SAD u Libiji uzalud tražio jače obezbeđenje

Konzulat SAD u Libiji uzalud tražio jače obezbeđenje

Planeta -
U pismu državnoj sekretarki Hilari Klinton, republikanci Darel Isa i DŽejson Čafec rekli su da su do tih informacija došli od "osoba koje su direktno bile upućene u događaje u Libiji"

VAŠINGTON - Američke diplomate u Libiji više puta su pre prošlomesečnog napada tražile da bude ojačana bezbednost u konzulatu SAD u Bengaziju, ali su ih zvaničnici iz Vašingtona odbili, rekli su danas lideri jednog kongresnog komiteta.

U pismu državnoj sekretarki Hilari Klinton, republikanci Darel Isa i DŽejson Čafec rekli su da su do tih informacija došli od "osoba koje su direktno bile upućene u događaje u Libiji". Oni su dodali da je napad 11. septembra, u kojem su ubijeni američki ambasador u Libiji Kristofer Stivens i još tri službenika konzulata poslednji u nizu napada na zapadne diplomate i zvaničnike proteklih meseci u Libiji. Stivens je prvi američki ambasador koji je ubijen na dužnosti u poslednjih više od 30 godina.

Isa i Čafec su pitali Klinton da li je Stejt department znao za prethodne incidente, da li je bezbednosni stepen američke misije u Libiji u skladu sa bezbednosnim pretnjama i kako je reagovao na zahteve za poboljšanje bezbednosti. Administracija američkog predsednika Baraka Obame nazvala je napad u Bengaziju terorističkim aktom. Do njega je došlo u znak protesta zbog američkog filma "Nevinost muslimana" u kome se ismeva prorok Muhamed, a koji je u međuvremenu izazvao demonstracije u više od 20 islamskih zemalja, u kojima je poginulo više od 50 ljudi.

Agencija AP navodi da je Stejt department odbio da odgovori na pitanje da li su pre napada 11. septembra tražene dodatne mere bezbednosti za konzulat u Bengaziju. Klinton je 18. septembra, kada je upitana da li su bezbednosne mere u Bengaziju bile odgovarajuće, rekla da su obezbeđenje u Bengaziju činile bezbednosne snage vlade domaćina, kao i lokalne trupe, što je uobičajena procedura u svim ambasadama SAD širom sveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track