IZBORI ZA EVROPSKI PARLAMENT, STIGLI PRVI REZULTATI: Desnica osvojila Evropu, debakl Šolca, Le Pen POTUKLA Makrona!
Foto: EPA Olivier Hoslet, AP Michel Euler

glasaLO više od 376 miliona građana

IZBORI ZA EVROPSKI PARLAMENT, STIGLI PRVI REZULTATI: Desnica osvojila Evropu, debakl Šolca, Le Pen POTUKLA Makrona!

Planeta -

Evropska narodna partija (EPP) desnog centra osvojila je najviše glasova na izborima za Evropski parlament, ali su desničarske i krajnje desničarske grupacije povećale broj mandata, pokazuju prvi rezultati novog saziva Evropskog parlamenta.

23.19 - MELONI SLAVI: ITALIJANSKA VLADAJUĆA PARTIJA OSVOJILA NAJVIŠE GLASOVA

Italijanska vladajuća desničarska partija Braća Italije Đorđe Meloni pripremila se za proslavu u nedelju uveče pošto je izlazna anketa SVG pokazala da su osvojili između 27 i 31 odsto glasova.

Izbori za EP bili su test za Meloni, koja je pre godinu i po dana preuzela vlast. Sada će se nadati da će rezultat pooštriti njen stisak u italijanskoj politici.

Partijska kampanja bila je veoma personalizovana i fokusirana na samu Meloni, čak je pozivala birače da "samo napišu Đorđa“ na svojim glasačkim listićima.

Levičarska Demokratska stranka je na drugom mestu sa 21,5 do 25,5 odsto glasova, prema anketi.

23.13 - BELGIJSKI PREMIJER U SUZAMA NAJAVIO OSTAVKU

Aleksandar De Kro
foto: Printscreen

Premijer Belgije Aleksander de Kro najavio je da će sutra podneti ostavku nakon loših rezultata njegove stranke na današnjim izborima. Ostavku je najavio i lider njegove stranke.

23.00 - VEBER: FON DER LAJENOVA ĆE I DALJE VODITI EU

Aktuelna predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen biće na čelu Evropske unije još pet godina, poručio je u Briselu lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber, nakon što je ta stranka desnog centra osvojila najviše glasova na izborima za Evropski parlament.

22.15 - OGLASILA SE URSULA FON DER LAJEN

Evropska narodna partija desnog centra (EPP) izgradiće bastion protiv ekstrema i sa levice i desnice, izjavila je predsednica Evropske komisije i članica EPP Ursula fon der Lajen.

Aleksandar Vučić, Ursula fon der Lajen
foto: screenshot Video Plus

"Nijedna većina ne može da se formira bez EPP i zajedno ćemo izgraditi bastion protiv ekstrema sa levice i desnice'', rekla je fon der Lajenova, koja se obratila ubrzo nakon zatvaranja birališta u Nemačkoj i proglasila pobedu svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

"Imali smo fantastičnu kampanju, bili smo odlučni, jedinstveni, uspeli smo i sada smo pobedili na evropskim izborima", rekla je predsednika EK.

22.00 - IZLAZNOST 51 ODSTO

Izlasnost birača širom Evrope bila 51 odsto, prve su procene Evropskog parlamenta.

Na izborima za EP 2019. godine iznosila je 50,66 odsto.

evropski izbori
foto: EPA Olivier Hoslet

21.55 - PROCENE ZA RUMUNIJU

Zajednička lista Socijaldemokratske partije (PSD) i Nacionalno-liberalne partije (PNL): 54 odsto

Krajnje desničarska Alijansa za Uniju Rumuna (AUR): 14 odsto.

21.50 - POBEDA EKSTREMNE DESNICE U AUSTRIJI

Ekstremno desna Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) prvi je put u svojoj istoriji osvojila izbore za Evropski parlament.

Izlazne ankete, koje su naručile vodeće televizije i koje su se u prošlosti pokazale tačnima, predviđaju da će FPÖ osvojiti 27 odsto glasova, dok će konzervativna Narodna stranka kancelara Karla Nehammera (EPP) izaći s podrškom 23.5 odsto birača.

Na trećem mestu, s 23 odsto glasova su Socijaldemokrate (SPÖ).

21.40 OGLASILA SE MARIN LE PEN, POZDRAVILA MAKRONOVU ODLUKU

Liderka krajnje desnice Marin le Pen pozdravila je Makronovu odluku da raspiše vanredne izbore, dok je Rafael Gluksman iz redova socijalista kritikovao odluku francuskog predsednika.

21.35 - PROCENE ZA POLJSKU: VODI TUSK

Prema preliminarnim rezultatima, Građanska koalicija premijera Donalda Tuska uzela je 38,2 odsto, opoziciona stranka Pravo i pravda 33,9 odsto, a stranka krajnje desnice Konfederacija 11,9 odsto.

21.20 - VUČIĆ SE PRIDRUŽIO EVROPSKOJ NOĆI IZBORA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pridružio se "Evropskoj izbornoj noći 2024" koju drugi put u Srbiji organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i portal European Western Balkans.

21.15 - MAKRON RASPUSTIO PARLAMENT

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da raspušta parlament i da poziva na nove izbore nakon uspeha krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament.

Više o tome u POSEBNOJ VESTI.

21.00 - PRVI REZULTATI IZBORA ZA EVROPSKI PARLAMENT

evropski izbori
foto: EPA Sandor Ujvari, EPA Clemens Bilan, EPA Kimmo Brandt, EPA Pawel Supernak, EPA Jarno Kuusinen

Evropska narodna partija (EPP) desnog centra osvojila je najviše glasova na izborima za Evropski parlament, ali su desničarske i krajnje desničarske grupacije povećale broj mandata, pokazuju prvi rezultati novog saziva EP, koji su objavljeni na osnovu izlaznih anketa nekoliko država članica EU.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola predstavila je prve rezultate izbora na osnovu izlaznih anketa, koje pokazuju da će EPP imati 181 poslanika, dok je u prethodnom sazivu imala 176.

Na drugom mestu su socijalisti i demokrate koji će imati 135 poslanika, za četiri manje nego u prethodnom sazivu, što znači da će ove dve grupacije ostati tradicionalno najveće u EP.

Kao što su i predviđale ankete, grupacija liberalnih partija Obnovimo Evropu i grupacija Zelenih zabeležile su značajne gubitke na izborima za EP.

Obnovimo Evropu će imati u novom sazivu, ako je sudeći po izlaznim anketama, 82 poslanika, dok je ranije imala 102, a Zeleni će imati 53, dok su ranije imali 72.

Izlazne ankete pokazuju da su desničarske i krajnje desničarske stranke ostvarile uspeh na izborima, pa će tako Identitet i demokratija imati 62 poslanika, dok su ranije imali 49, a Evropski konzervativci i reformisti imaće 71 mesto u EP, a ranije su imali 69.

Grupacije Levice imaće 34 poslanika u novom sazivu, dok je ranije imala 37. Partije i poslanici koji deluju samostalno imaće 51, koliko će imati i druge partije.

Mecola je naglasila da su ovo prve projekcije budućeg saziva EP, ali da se u mnogim zemljama članicama i dalje glasa, a preliminarni rezultati očekuju se posle 23 časa.

20.50 - UBEDLJIV PORAZ MAKRONA

Evropski parlament je objavio prvu procenu rezultata glasanja u Francuskoj, gde je "Nacionalno okupljanje", predvođeno Jordanom Bardelom, osvojilo 31, 5 odsto glasova.

Partija Emanuela Makrona osvojila je dvostruko manji broj glasova, sa 15,2 odsto, a socijalisti 14 odsto.

Emanuel Makron
foto: EPA Filip Singer

20.45 - POBEDA KONZERVATIVACA U ŠPANIJI

Prema prvim procenama Evropskog parlamenta, Konzervativna Narodna partija lidera opozicije Alberta Nunjeza Feijoa u Španiji je uzela 32,4 odsto glasova, a Socijalistička partija premijera Pedra Sančeza 30,2 odsto glasova.

Krajnje desničarska partija Voks, prema prvim procenama, odnela je 10,4 odsto glasova.

20.40 - OGLASILI SE IZ SDP-a NAKON DEBAKLA

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije Nemačke (SDP) Kevin Kihnert izjavio je da će njegova stranka u svojim redovima ispitati uzroke loših izbornih rezultata.

Oni su, prema izlaznim anketama, osvojili svega 14 odsto glasova na izborima za Evropski parlament.

Kihnert je rekao da bi bilo pogrešno prebaciti krivicu za neuspeh na izborima na lidera partije i kancelara Olafa Šolca.

Olaf Šolc
foto: AP Markus Schreiber

"Imali smo poštenu kampanju. Bio bi veoma loš potez, da se sada krivica prebaci na jednu osobu", rekao je Kihnert.

20.30 - VELIKO IZNENAĐENJE I RAST LEVICE U FINSKOJ

Prema prvim rezultatima izbora za Evropski parlament u Finskoj, stranka Nacionalna koalicija premijera Peteri Orpa osvojila je 24,9 odsto glasova.

Stranka Levi savez osvojila je 18,3 posto glasova, što je ogroman rast u odnosu na 2019. kada je osvojila svega 6,89 odsto glsova.

Ogroman pad doživela je stranka Pravi Finci, koja je zauzela 2. mesto na parlamentarnim izborima u aprilu 2023. i koja je članica vladine koalicije, a koja je osvojila 6,7 odsto glasova.

Socijaldemokratska partija, nalazi se na trećem mestu sa 15,5 odsto glasova, dok je Zelena liga osvojila 11 odsto glasova.

20.10 - ANKETE: "NACIONALNO OKUPLJANJE" MARIN LE PEN UBEDLJIVO VODI

Partija krajnje desnice "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen osvojila je najviše glasova u Francuskoj sa oko 32 odsto glasova, odnosno 10 više nego 2019. godine.

Mari Le Pen, Marin Le Pen
foto: AP Daniel Cole

Blok predsednika Emanuela Makrona osvojio je 15 odsto glasova, što je pad u odnosu na 2019. godinu kada je osvojio 22 odsto.

Socijalisti su osvojili oko 14 odsto, u odnosu na 6 odsto glasova od pre pet godina.

20.00 - PREMA ANKETAMA SLOBODARSKA STRANKA U AUSTRIJI OSVOJILA NAJVIŠE GLASOVA

Slobodarska stranka Austrije (FPO) verovatno će osvojiti najveći broj glasova u Austriji na izborima za Evropski parlament, prema anketi sprovedenoj za novinsku agenciju APA i javni servis ORF.

Predviđanje se zasniva se na anketi sprovedenom nad 3.600 ljudi prošle nedelje, prenosi Rojters.

Prema istraživanjima FPO će osvojiti oko 27 odsto glasova, ispred Austrijske narodne stranke (OVP) sa 23,5 odsto i Socijaldemokratske partije Austrije (SPO).

19.55 - PRVI REZULTATI IZBORA U 20 ČASOVA

Prvi rezultati glasanja biće prikazani u 20 sati u plenarnoj sali Evropskog parlamenta, kako pristižu izlazne ankete država članica, javlja RTS.

Evropski Parlament
foto: Kurir

Odziv birača biće u fokusu po zatvaranju birališta, jer će pokazati ligitimnost Evropskog parlamenta, ali i evropskih institucija.

19.50 - PREDVIĐA SE DA GERB ODNOSI POBEDU NA IZBORIMA U BUGARSKOJ

Predviđeno je da bugarski desni centar GERB bude prvi na parlamentarnim izborima, sa 26,2 odsto glasova, pokazala je anketa agencije Galup.

"Nastavljamo sa promenama" (PP) bi trebalo da bude na drugom mestu sa 15,7 odsto glasova, piše Rojters.

evropski izbori
foto: EPA Sandor Ujvari, EPA Clemens Bilan, EPA Kimmo Brandt, EPA Pawel Supernak, EPA Jarno Kuusinen

U Bugarskoj se održavaju izbori i za Evropski i za nacionalni parlament.

Pravo glasa na izborima za parlament ima 6.593.275 birača, a za poslanike u Evropskom parlamentu njih 6.138.050.

19.40 - SLAB ODZIV BIRAČA U POLJSKOJ

Poljska beleži slab odziv birača na izborima za Evropski parlament.

Prema podacima državne izborne komisije, do 17 sati, po lokalnom vremenu, glasalo je 28,2 odsto.

U Poljskoj je 2019. godine izlaznost u isto vreme bila 32,5 odsto.

19.35 - PRVE IZLAZNE ANKETE IZ HRVATSKE: HDZ-u NAJVIŠE MANDATA

Četiri hrvatske strane prema prvim podacima izlazne ankete koju je objavila Nova TV ulaze u EP!

HDZ je osvojio 6 mandata, SDP je uzeo 4 dok su Domovinski pokret i Možemo! osvojili po jedan.

Most je sa 3,57 odsto osvojenih glasova doživeo debakl.

19.30 - OGLASIO SE ORBAN

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban posle glasanja na izborima za Evropski parlament da je najvažnije pitanje evropskih izbora je da li Evropa treba da ostane izvan rata ili da uđe u rat!

- Moramo da pobedimo na izborima u Evropi! Ovo su prvi evropski izbori na kojima se ta tema provlači kroz skoro sve zemlje članice. Svi su pričali o ratu tako da je to sada panevropsko pitanje - rekao je Orban.

Beč, Viktor Orban
foto: Printscreen/TV Pink

Mađarski premijer je rekao da mir u Ukrajini može da se postigne u dva koraka.

- Prvo treba pobediti na evropskim izborima i njihovi rezultati treba da se tumače kao mišljenje ljudi o pitanju rata i mira - rekao je Orban, a prenosi MTI.

19.25 - VELIKA IZLAZNOST U MAĐARSKOJ

Velika izlaznost na izborima za Evropski parlamenet zabeležena je u Mađarskoj sa 50,69 odsto do 17 sati.

Izlaznost u Mađarskoj 2019. godine iznosila je 37,06 odsto.

19.15 - HRVATI ZA RAZLIKU OD SLOVENACA TOTALNO NEZAINTERESOVANI ZA IZBORE

Rekordna izlaznost na izborima za Evropski parlament zabeležena je u Sloveniji gde je do 16 sati glasalo 25,6 odsto građana sa pravom glasa. To je osetno više u odnosu na 18,3 odsto kolika je bila pre pet godina. Najveća izlaznost danas je u Kranju i Ljubljani gde je premašila 27 odsto, a najmanja u Mariboru sa 23 odsto.

Izlaznost u Hrvatskoj do 16 sati bila je tek 15,05 odsto i bila je među najmanjima ikada. U Hrvatskoj je pak na izborima najveća izlaznost zabeležena u Gospiću gde je glasalo više od 20 odsto birača. Nešto više od 3,7 miliona birača u Hrvatskoj bira 12 hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu.

19.10 - ŠOLC PRED DEBAKLOM

Koalicija koju čini Hrišćansko-demokratska unija i Hrišćansko-socijalna unija (CDU/CSU) prema izlaznim anketama nalazi se na prvom mestu i osvojila je 29,5 odsto glasova.

Krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) ostvarila je bolje rezultate nego na prethodnim izborima sa 16,5 odsto glasova odnosno 5,5 procenata više nego 2019. godine.

evropski izbori
foto: EPA Olivier Hoslet

Sve tri partije u nemačkoj vladajućoj koaliciji kancelara Olafa Šolca ostvarile su na izborima za Evropski parlament lošije rezultate nego na izborima 2019. godine.

Socijaldemokratska partija Nemačke (SDP) dobila je 14 odsto glasova u odnosu na 15,8 odsto 2019. godine dok su Slobodne demokrate pale na pet odsto podrške sa 5,4 odsto 2019.

Među koalicionim partnerima najveći pad u podršci imaju Zeleni koji su prema izlaznoj anketi osvojili 12 odsto što je značajno manje od 20,5 odsto koliko su osvojili na izborima 2019. godine.

Proces biranja poslanika za petogodišnji mandat počeo je u četvrtak u Holandiji. Dan kasnije glasačka mesta su otovrena u Irskoj i Češkoj s tim što su se u Češkoj izbori nastavili i narednog dana. Građani Letonije, Malte, Slovačke i Italije glasali su u subotu dok ostale zemlje glasaju danas.

Preliminarni rezultati za izbore koji su održani u Holandiji i Italiji već pokazuju da su desničarske partije pstvraile velike uspeh.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track