MLADI FRANCUSKI POLITIČAR SRPSKOG POREKLA NOVI POSLANIK EP: Aleksandar rodom iz Ćuprije, a Makrona ne može OČIMA DA GLEDA (FOTO)
Foto: Printskrin / You Tube

zvezda u usponu

MLADI FRANCUSKI POLITIČAR SRPSKOG POREKLA NOVI POSLANIK EP: Aleksandar rodom iz Ćuprije, a Makrona ne može OČIMA DA GLEDA (FOTO)

Planeta -

Mladi francuski političar srpskog porekla Aleksandar Nikolić (36) novi je poslanik Evropskog parlamenta!

Nikolić je politička zvezda u usponu i nalazio se na 19. mestu na izbornoj listi stranke krajnje desnice Nacionalno okupljanje koju predvode Žordan Bardela i Marin le Pen.

Nacionalno okupljanje, podsetimo, osvojilo je 31,5 odsto glasova na izborima za Evropski parlament dok je Renesansna partija aktuelnog francuskog predsednika Emanuela Makrona osvojila dvostruko manji broj glasova. Socijalisti su osvojili nepunih 14 odsto.

Aleksandar Nikolić
foto: Ustupljene fotografije

Makron je odmah nakon objavljivanja rezultata raspustio parlament i zakazao vanredne izbore već za 30 jun.

Nikolić zajedno sa Andrejom Kotarcem čini dvojac sa srpskim korenima u Nacionalnom okupljanju. Kotarac je inače bio 35. na listi za izbore.

Aleksandru je otac Srbin iz Ćuprije dok mu je majka poreklom iz Portugala. Otac je dvoje dece.

Aleksandar Nikolić
foto: Ustupljene fotografije

Nikolić je na poslednjim regionalnim izborima je ušao u drugi krug i za malo mu je izmaklo mesto prvog čoveka regiona Centar-Dolina Loare. Mladi političar je poznat kao veliki kritičar politike francuskog predsednika Makrona.

- Emanuel Makron smatra Francuze za idiote jer predsednik Francuske smatra da kasting i identitet osoba čine politiku. Francuzi ne mogu više da gledaju kako se smanjuje njihova kupovna moć i ne mogu više da gledaju cifre nebezbednosti koje se povećavaju - rekao je Nikolić nakon izbora Gabrijela Atala za premijera.

Bonus video:

05:32

SVAKI POSLANIK IMA PRAVO DA PROMENI POLITIČKU STRANU Zoran Anđelković objašnjava zašto nije sporno menjati stranačke saveze

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track