Slovački ministar odbrane danas je optužio svog prethodnika za "izdaju" zbog slanja borbenih aviona u Ukrajinu, dodavši da je zbog toga protiv njega podneo krivičnu prijavu.

"Slabljenje oružanih snaga na ovaj način, protivno ustavu, ne može se opisati kao ništa drugo nego kao izdaja", rekao je Robert Kalinak pa dodao: "Ne znam da li je to pravno krivično delo, ali on je osoba koja je izdala nacionalne vrednosti."

Kalinak se pozivao na svog prethodnika Jaroslava Nađa koji je, dok je bio ministar odbrane od marta 2020. do maja 2023., poslao Ukrajini nekoliko borbenih aviona MiG-29 kako bi pomogao toj zemlji u odbrani od ruske invazije.

Govorio da su "neupotrebljivi" za Slovačku pa ih poslao Ukrajini

Tada je Nađ rekao da su borbeni avioni iz sovjetske ere "neupotrebljivi" za potrebe Slovačke te je stoga "ispravna odluka" poslati ih Ukrajini. Kada je Kalinak preuzeo dužnost u oktobru 2023. kao deo nove vlade premijera Roberta Fica, Slovačka je rekla da Ukrajini više neće slati oružje iz sopstvenih vojnih zaliha, iako još uvek dopušta komercijalnu prodaju oružja.

Nađ je odmah odgovorio na Kalinakove optužbe rekavši da su pre potpisivanja ugovora o primopredaji borbenih aviona uzeti u obzir svi pravni argumenti.

"Vlada je imala pravo na to"

"Na temelju toga vlada je kao kolektivno telo donijela odluku i odobrila potpisivanje međunarodnog ugovora, na šta je imala pravo", rekao je. Dodao je da je još jedna slična krivična prijava u vezi s transferom MiG-ova 29 Ukrajini već odbačena u tužilaštvu.

shutterstock-1532948192.jpg
Shutterstock Ilustracija
foto: Shutterstock

Iako se nova slovačka vlada odupire slanju vojne pomoći Ukrajini, neki Slovaci uzeli su stvari u svoje ruke i pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za kupovinu artiljerijskih granata za potrebe ukrajinske vojske.

Slovački građani pokrenuli su akciju "Municija za Ukrajinu" 16. aprila kako bi prikupili dodatna sredstva za češku inicijativu za nabavu granata širom sveta nakon što je slovačka vlada odbila da učestvuje.

Za manje od mesec dana više od 65.000 ljudi doniralo je 4 miliona evra, a jedan je donator sam dao 100.000 evra.

(Kurir.rs/Index/Foto: Ilustracija/Preneo: A.N.)