UKRAJINSKA TAKTIKA "ELASTIČNE TRAKE": Dok čekaju municiju menjaju TERITORIJU ZA LJUDSKU KRV - Ovo rusko oružje je NAJVEĆA OPASNOST
Foto: Youtube/ShanghaiEye魔都眼/Daily Mail

UKRAJINSKA TAKTIKA "ELASTIČNE TRAKE": Dok čekaju municiju menjaju TERITORIJU ZA LJUDSKU KRV - Ovo rusko oružje je NAJVEĆA OPASNOST

Planeta -

Ukrajinska vatrena moć je sve jača otkako su američki zakonodavci ovog proleća odobrili preko potreban paket vojne pomoći. Ipak, taj potez Vašingtona nije bio dovoljno brz da zaustavi rusku ofanzivu na istoku Ukrajine.

Iako je priliv zapadne municije smanjio očigledne manjkavosti ukrajinske artiljerije, ruske snage i dalje osvajaju teritoriju duž vijugave linije fronta i verovatno će to nastaviti tokom leta, kada će suvo tlo i duži dani samo pomoći njihovom jurišu.

Ukrajina je i dalje u defanzivi u regionu Donjecka, omogućavajući ruskim snagama da nanesu velike gubitke tokom rotacije ukrajinskih trupa i da se približe ukrajinskim rutama snabdevanja.

Kijev se okrenuo strategiji elastične odbrane kako bi kupio vreme dok ne stigne municija i oružje sa Zapada. Ustupanjem teritorije, Ukrajina je mogla da se bori sa bolje branjenih pozicija, pokazuju intervjui sa visokim ukrajinskim vojnim vođama, vojnicima i oficirima na terenu i analitičarima.

Prednost Rusije se smanjuje

Novo oružje i municija stižu na liniju fronta otkako je američki predsednik Džo Bajden u aprilu potpisao veliki paket pomoći. Ali biće potrebne nedelje, ako ne i meseci, da Ukrajina u potpunosti popuni iscrpljene zalihe.

- Potrebno je vreme da se natovare brodovi koji moraju da preplove Atlantik - rekao je Ivan Havriljuk, prvi zamenik ministra odbrane Ukrajine, za Asošijeted pres.

Ukrajina, ukrajinska artiljerija
foto: EPA/ VASILIY ZHLOBSKY

- Ali već vidimo rezultate. Artiljerijska prednost Rusije je bila 7 prema 1 na početku godine, ali je sada smanjena na 5 prema 1.

Havriljuk je rekao da je Ukrajini za neutralizaciju ruskih vazdušnih snaga potrebno najmanje 130 borbenih aviona F-16, za koje očekuje da će stići kasnije ove i početkom sledeće godine.

- S vremenom, kada sve postavimo, imaćemo prednost u našem vazdušnom prostoru - rekao je on.

110. brigada, koja se bori u blizini sela Očeretina, koje se nalazi pod ruskom kontrolom, počela je da dobija nove granate pre manje od mesec dana, rekao je Ivan Sekač, oficir za štampu brigade.

Nove isporuke su pojačale zalihe jedinice za 75 odsto u odnosu na prošlu zimu, kada su zalihe bile toliko niske da vojska nije imala drugog izbora nego da se povlači kako bi spasila živote vojnika, rekao je on.

- Potrebno nam je četiri puta više municije da bismo delovali bez brojanja svake granate i postavljanja prioriteta šta da gađamo - rekao je on.

Oleksandr, zamenik komandanta bataljona 47. brigade, koji je govorio pod uslovom da se koristi samo njegovo ime u skladu sa protokolima jedinice, rekao je da brigadi treba više protivtenkovskih i protivvazdušnih projektila.

- Ne možemo odjednom da uzmemo svu municiju koju nam daju naši partneri – dobijamo je u porcijama. I trenutno ne možemo da akumuliramo ono što nam je potrebno - rekao je Oleksandr, čija se brigada borila na periferiji Avdijevke, grada u Donjeckoj oblasti koji su ruske trupe zauzele u februaru nakon naporne kampanje.

Ukrajinska strategija "elastične trake"

Ukrajina je primenila strategiju elastične odbrane kako bi kupila vreme dok se vojska bolje oprema. Donošenjem bolnih odluka da se povuku na bolje branjene položaje, ukrajinske trupe su u stanju da se efikasnije bore i štede ljudstvo, rekli su vojni zvaničnici.

- Vreme ide u korist Ukrajine, i otud strategija "elastične trake": možete ustupiti malo teritorije i dobiti vremena. A onda će do kraja ove godine Ukrajina imati prednosti koje nikada ranije nije imala - rekao je Dilan Li Lerk, analitičar vojno-obaveštajnog istraživačkog centra "Džejns".

Strategija je u suprotnosti sa onime što se devet meseci zbivalo kod grada Bahmuta, gde su ukrajinske trupe pretrpele velike gubitke u krajnje uzaludnom pokušaju da zadrže teren.

Sekač je rekao da je poboljšana fleksibilnost pomogla ukrajinskim snagama da se odupru ruskoj ofanzivi.

- Morali smo da proširimo svoje pozicije i našu logistiku. Sada to radimo mnogo pametnije - rekao je on pre nego što je dodao: "Ali nemojte da nas ureknete", odražavajući zabrinutost Ukrajine oko trenutne prednosti Rusije na bojnom polju.

Glavna ofanziva Rusije u regionu Donjecka fokusirana je na oblasti oko Avdijevke i grada Časiv Jar, gde ruske trupe ostvaruju male, ali stabilne dobitke.

Ako Časiv Jar padne, to bi dovelo obližnje gradove u opasnost, ugrozilo bi kritične ukrajinske rute snabdevanja i približilo Rusiju njenom cilju - zauzimanju čitavog regiona Donjecka.

Rusija sada ima oko 650.000 vojnika u Ukrajini, što je skoro pet puta više od 140.000 koliko ih je imala pre dve godine. I ruske taktičke promene su se pokazale efikasnim, šaljući talase vojnika iz različitih pravaca da primoraju ukrajinske snage da potroše više granata, češće napadaju noću kako bi iskoristili slabosti Ukrajine. Neretko se dešava da vojnici nose šlemove sa plavim prugama, kao i Ukrajinci, kako bi zbunili operatere neprijateljskih dronova, tvrdi AP.

Ruska vojska, Ukrajina, ruski vojnici
foto: Shutterstock

Gust raspored opreme za ometanje duž linije fronta smanjilo je efikasnost ukrajinskih udarnih dronova, rekli su ukrajinski komandanti, okrivljujući superiornu rusku opremu, ali i lošu komunikaciju između ukrajinskih jedinica za elektronsko ratovanje i onih koje upravljaju dronovima.

- Rusi će sigurno nastaviti da imaju manje uspehe u narednom periodu - rekao je Sekač.

Opasnosti snabdevanja na frontu

Sve bolje ciljanje ukrajinskih ruta snabdevanja ima željeni efekat, rekli su ukrajinski komandanti.

- Oni razumeju da smo dobili pomoć i pojačali udare dronovima, što utiče na našu logistiku - rekao je Nindža, vojnik 28. brigade u Bahmutu koji je govorio koristeći svoj pozivni znak u skladu sa pravilima svoje jedinice.

Toliko su česti bili napadi na zalihe u zoni Nindžine jedinice da su vozači morali stalno da menjaju raspored. - Morate savršeno da poznajete put, svaki krater, da biste omogućili vozaču sa opremom za noćno osmatranje da brzo vozi, uđe, istovari i izađe - rekao je on.

Brigade su morale da primene novu taktiku za snabdevanje na frontu. Obični kamioni se mogu koristiti za isporuku municije u drugim borbenim zonama, ali u oblastima Časiv Jara i Avdijevke neophodna su oklopna vozila, pametno ucrtane rute i dronovi za snabdevanje.

- Sada je isporuka znatno komplikovanija, prinuđeni smo da koristimo dronove - rekao je Aleksandar. "Ako su ranije oklopna vozila isporučivala municiju dva ili tri puta dnevno, sada to uglavnom rade samo jednom dnevno".

Smrtonosne rotacije

Sve preciznici ruski napadi takođe zahtevaju velike žrtve ukrajinskog ljudstva, posebno tokom opasnih sati tokom rotacije trupa.

Rusija je postala veštija u napadima tokom ovih perioda, kada su odbrambene linije najslabije, rekli su komandanti. Jedna jedinica u oblasti Časiv Jara saopštila je da se četvrtina njenih žrtava dogodi dok se prevoze trupe ka i sa pozicija na liniji fronta.

Tor, komandant jedinice Kotiki u Časiv Jaru, rekao je da su stalno prisutni ruski dronovi onemogućili maskiranje velikih kretanja trupa.

- Ceo dan i noć oni lete nebom i posmatraju nas, nemoguće je pomeriti se a da nas ne vide - rekao je on.

Tor, koji koristi svoj pozivni znak u skladu sa protokolima jedinice, rekao je da njegovi vojnici nemaju gde da se sakriju i promene položaje zbog stalnog ruskog bombardovanja. Često moraju da trče pola kilometra ili više na otvorenom da bi pronašli zaklon.

- Kada ste u podrumu, bezbedni ste. Čim izađete, postajete laka meta - rekao je on.

(Kurir.rs/AP/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track