"RUSIJA SPREMNA DA IDE DO KRAJA" Moskva menja svoju nuklearnu doktrinu PUTIN POMENUO I PREVENTIVNI NAPAD
Foto: AP Alexander Zemlianichenko

drama

"RUSIJA SPREMNA DA IDE DO KRAJA" Moskva menja svoju nuklearnu doktrinu PUTIN POMENUO I PREVENTIVNI NAPAD

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Moskva namerava da preispita svoju nuklearnu doktrinu i da je spremna da "ide do kraja" u Ukrajini!

Putin je na konferenciji za novinare posle posete DNRK i Vijetnamu rekao da zapadne zemlje "podižu temperaturu i eskaliraju situaciju" i žele da nanesu strateški poraz Rusije u Ukrajini.

- Za Rusiju bi strateški poraz značio prestanak njene državnosti i kraj hiljadugodišnje istorije ruske države. Zašto onda da se plašimo? Nije li onda bolje ići do kraja? To je elementarna logika - rekao je ruski predsednik.

Moskva prema njegovim rečima trenutno razmišlja o tome šta se može promeniti u nuklearnoj doktrini koja u sadašnjoj verziji dozvoljava upotrebu nuklearnog oružja u slučaju pretnje po postojanje države.

- Buduća revizija doktrine dolazi zbog činjenice da Zapad razmatra mogućnost snižavanja praga za upotrebu nuklearnog oružja, a razvija i eksplozivne nuklearne naprave ultra malog efekta - rekao je Putin.

Istovremeno, navodi ruski predsednik, Moskva za sada ne planira da uvede mogućnost preventivnog nuklearnog udara u doktrinu.

- Nije nam potreban preventivni nuklearni udar jer će u uzvratnom udaru neprijatelj biti garantovano uništen - rekao je Putin.

Rusija je prema njegovim rečima spremna da "koliko sutra" počne pregovore o miru u Ukrajini na osnovu predloga koji su na stolu. Putin je 14. juna zatražio od Ukrajine da povuče trupe sa svih teritorija koje je Rusija proglasila za svoje i odustane od planova za ulazak u NATO. Osim toga Zapad mora da ukine sve sankcije Rusiji.

Putin je ocenio da je reakcija Zapada bila očekivana.

- Ne mislim da će takav nihilizam u vezi sa našim predlozima ostati zauvek, nešto će se sigurno promeniti, uključujući i naše uslove, zavisno od situacije na terenu - dodao je Putin.

(Kurir.rs/Moscow Times/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

01:38

RUSIJA ISKLJUČENA IZ OBELEŽAVANJA ISTORIJSKOG DANA D Politički filozof: Zapad revidira istoriju jer ima nečistu savest!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track