MOĆNI RUSKI HELIKOPTER OBOREN PRVI PUT OD POČETKA RATA: Moskva poslala Ka-29 u lov na dronove kod Anape, ali usledio TEŽAK UDARAC
Foto: DMITRIY PICHUGIN / WillWest News / Profimedia

šok

MOĆNI RUSKI HELIKOPTER OBOREN PRVI PUT OD POČETKA RATA: Moskva poslala Ka-29 u lov na dronove kod Anape, ali usledio TEŽAK UDARAC

Planeta -

Helikopter ruske mornarice Ka-29 oboren je u blizini ruskog letovališta Anapa na Crnom moru!

Letelica je pogođena u noći između četvrtka i petka tokom velikog ukrajinskog napada dronovima na Krim i susednu rusku oblast Krasnodar gde se nalazi Anapa. Vojni kanali na Telegramu obe strane potvrđuju da je moćni helikopter zaista oboren, međutim, imaju oprečne informacije o tome kako je do toga došlo.

To je svakako prvi poznati gubitak teško naoružanog helikoptera koji može da nosi i puške za lov na dronove.

Uticajni ruski vojni bloger tvrdi da je Ka-29 oboren takozvanom prijateljskom vatrom tokom potrage za ukrajinskim besposadnim plovilima dok drugi ruski kanal navodi da je došlo do masovnog vazdušnog napada i napada dronova u kome je poginulo skoro 30 ruskih vojnika na Krimu i u Krasnodaru.

- Naša protivvazdušna odbrana oborila je naš Ka-29. Helikoper je pogodila raketa iz jednog od naših "Pancira" tokom potrage za ukrajinskim besposadnim čamcima. Neću da iznosim nikakve verzije. Neka to reše kontraobaveštajci i istraga. Večna pamjat našim vojnicima - navodi ruski vojni bloger Egor Guzenko i dodaje da su četiri ruska vojnika poginula u incidentu.

Ostali ruski Telegram kanali ne navode uzrok pada.

Ukrajinski Telegram kanal VRB je sugerisao da je helikopter pogodila ukrajinska bespilotna letelica naoružana infracrvenom raketom vazduh-vazduh R-73 (AA-11 Archer) kratkog dometa.

- Očigledno je da su Rusi bili na udaljenosti manjoj od 3 km odnosno direktno u dometu raketa R-73RDM-2 - navodi VRB.

Ni ruski ni ukrajinski zvaničnici se nisu oglasili povodom navodnog obaranja Ka-29. Ukrajinski general-potpukovnik Kirilo Budanov, načelnik Glavne obaveštajne uprave, odbio je da komentariše.

Međutim, ako je tačna tvrdnja o raketi R-73 koja je lansirana dronom, to bi bilo prvo uspešno obaranje ruske avijacije pomoću takvog sistema.

Portal War zone navodi da se čini da je tokom sukoba bilo velike zabune.

To je uzrokovano novom ukrajinskom taktikom korišćenja vazdušnih bespilotnih letelica u kombinaciji sa morskim bespilotnim letelicama u složenom i slojevitom napadu u pokušaju da zbuni rusku odbranu.

- Da biste se borili protiv dronova, morate da podignete helikopter, a da biste se borili sa stotinama bespilotnih letelica morate uništiti vazdušne ciljeve. Jedna stvar ne ide dobro sa drugom. Taktika je bila očekivana. Godinu i po raketiraju našu zemlju u trenutku kada naša avijacija ulazi u zonu lansiranja i ispuštanja. Tamo se na isti način veštački stvara preopterećenje kanala sa nadom na grešku i manju efikasnost i slobodu delovanja za operacije PVO - navodi ruski vojni bloger Fighterbomber koji je povezan sa Vazdušno-kosmičkim snagama.

(Kurir.rs/TWZ/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track