U BERLINU SE SASTALI ŠOLC I MILEI: Otkazani doček sa vojnim počastima i konferencija za medije
Foto: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

U BERLINU SE SASTALI ŠOLC I MILEI: Otkazani doček sa vojnim počastima i konferencija za medije

Planeta -

Argentinski predsednik Havijer Milei sastao se u Berlinu sa nemačkim kancelarem Olafom Šolcom tokom njegove kontroverzne evropske ture.

Sastanak sa Šolcom usledio je nakon što je u subotu u nemačkom lučkom gradu Hamburgu primio nagradu od neoliberalne fondacije Augusto fon Hajek za "oslobađanje stanovništva od okova" i vraćanje "nade". U govoru dok je primao nagradu, Milei je izjavio da "pobeđuje socijaliste najvećim fiskalnim prilagođavanjem u istoriji Argentine".

Održani su i protesti protiv Mileija, a demonstranti su nosili natpise "dole Milei, dole desničarska vlada" i "Argentina nije na prodaju" na španskom i nemačkom.

Malo se odmah znalo o čemu je Milei razgovarao sa Šolcom, čija je politika u oštroj suprotnosti sa politikom argentinskog predsednika, ali pozdrav sa vojnim počastima i zajednička konferencija za novinare koje je nemačka vlada prvobitno najavila kasnije su otkazani.

Šolcov portparol Štefen Hebestrajt rekao je u petak da će to biti "veoma kratka radna poseta, izričito na želju argentinskog predsednika" i da je Milei "odbio" da održi konferenciju za novinare.

Milei je izazvao brojne diplomatske prepirke svojim ekcentričnim stilom i kontroverznim mišljenjima otkako je postao predsednik prošlog decembra. U ponedeljak treba da putuje u Češku, gde će se sastati sa tamošnjim zvaničnicima.

Njegove mere štednje podstakle su talase masovnih protesta u toj južnoameričkoj zemlji, a demonstranti kažu da su rezovi još više ugrozili siromašne i ugrozili javne univerzitete. Milei je takođe izazvao gnev aktivista za ljudska prava nakon što je abortus nazvao "ubistvom" i osudio feministički pokret.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track