I muftija Zukorilić došao u Srebrenicu da glasa

Lokalni izbori u BiH

I muftija Zukorilić došao u Srebrenicu da glasa

Planeta -
Zukorlić je posle glasanja rekao da je obavio svoju "građansku dužnost" i glasao kao građanin Bosne i Hercegovine i Srebrenice

SREBRENICA - Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić glasao je na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, na biračkom mestu u Kulturnom centru u Srebrenici.

Muftija Zukorlić je, naime, jedan od mnogobrojnih Bošnjaka koji su proteklih meseci prijavili svoj boravak u Srebrenici, kako bi mogli glasati na lokalnim izborima.

Zukorlić je posle glasanja rekao da je obavio svoju "građansku dužnost" i glasao kao građanin Bosne i Hercegovine i Srebrenice.

"Pažnja prema Srebrenici ne bi se smela zadržati na nivou 11. jula i Potočara", rekao je Zukorlić, dodavši da Srebrenica zaslužuje i životnu afirmaciju u privrednom, kulturnom i svakom drugom civilizacijskom smislu.

On je kazao da će nastaviti da poziva sve važne međunarodne institucije da se Srebrenica proglasi za “prestolnicu moralne savesti sveta”.

"To Srebrenica zaslužuje, to zaslužuju Bošnjaci. Savremena ljudska civilizacija mora to učiniti ukoliko želi ostati dosledna poruci i stavu da se genocid više nikad i nigđe ne sme ponoviti", rekao je muftija.

Biračko mesto u Kulturnom centru u Srebrenici bilo je danas privremeno zatvoreno zbog neusaglašenosti članova biračkog odbora sa OIK-om, što je izazvalo pometnju među biračima.

U Srebrenici, u kojoj živi između pet i šest hiljada građana, u biračke spiskove je upisano 14.090 građana.

Iz Opštinske izborne komisije su najavili da će na tom biračkom mestu glasanje biti produženo za onoliko vremena koliko je ono bilo zatvoreno i za koliko se jutros kasnilo prilikom otvaranja.

Centralna izborna komisija saopštila je da je, prema dobijenim informacijama, do 11 sati u Srebrenici glasalo nešto više od dva odsto, što se smatra nerealnim.

U Kulturnom centru dva puta prekidano glasanje

U nedelju popodne ponovo je prekinuto glasanje na biračkom mestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima i u odsustvu u Kulturnom centru u Srebrenici, gde je i pre podne na pola sata bio prekinut izborni proces.

Prekid glasanja na ovom glasačkom mestu u 15 sati je naložila Opštinska izborna komisija, jer je popunjen dopunski izvod iz centralnog biračkog spiska i nemaju se gde upisivati podaci o biračima.

Više od hiljadu građana doputovalo je u Srebrenicu iz Federacije BiH, ali i iz Srbije da bi glasali na lokalnim izborima u ovom mestu. Neki od njih nisu mogli da glasaju, pa su morali otići u opštinsku administraciju kako bi im se proverili matični brojevi i prijave mesta boravka u Srebrenici.

Zilka Ahmetović, koja je u Srebrenicu stigla iz Sarajeva, rekla je novinarima da je pre tri meseca u Srebrenici izvadila ličnu kartu i da ima potvrdu o tome, ali da je glasala posle mnogo peripetija.

Ruža Jović iz Bajine Bašte, koja je rođena u Srebrenici, rekla je da nije mogla da glasa, jer njenog imena nema na biračkom spisku. Predsednik Opštinske izborne komisije Nermin Alivuković rekao je da je iz Centralne izborne komisije BiH (CIK) sugerisano da svi koji su prijavljeni u Srebrenici imaju pravo glasa.

"Dato nam je upustvo da dozvolimo tim glasačima da mogu glasati na nepotvrđenim glasačkim listićima, uz predočeni važeći identifikacioni dokument i potvrdu o prebivalištu na području Srebrenice", kazao je Alivuković.

Prema njegovim rečima, CIK će naknadno odlučivati da li su te osobe imale pravo glasa u Srebrenici ili ne. Glasači iz Federacije BiH i Srbije u Srebrenicu su stigli kolektivno i za njih je organizovan prevoz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track