Sanader doveo Kroaciju erlajnz na rub propasti
Foto: Tanjug

Hteo kod Sarkozija

Sanader doveo Kroaciju erlajnz na rub propasti

Planeta -
Bivši predsednik Francuske Sarkozi, kao uslov da bi primio Sanadera u posetu, tražio da Hrvati kupe četiri nova "erbasa 319". Ako kupi avione "Kroacija erlajnz" će bankrotirati

ZAGREB - Hrvatski državni avio prevoznik Kroacija erlajnz mogao bi da propadne zbog ugovora koji je 2008. sklopljen s Erbasom (Airbus) o nabavci četiri aviona za milijardu kuna (135 miliona evra), što je bio uslov da tadašnji predsednik Francuske Nikola Sarkozi primi u posetu tadašnjeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, piše nedeljnik Globus.

Krešimir Kučko, generalni direktor Kroacije erlajnza, pozvan je u Francusku ovaj vikend na redovno druženje poslovnih partnera sa šefovima Erbasa, najvećeg evropskog proizvođača letelica. On bi tamo morao da dogovori važniji i ozbiljniji sastanak koji bi trebalo da se održati do kraja oktobra. Na njemu bi šefovima Erbasa morao da objasni zašto Kroacija erlajnz ne može kupiti četiri nova "erbasa" A319, kao što je bilo ugovoreno.

Po sadašnjem ugovoru, finansiranje novih aviona mora se dogovoriti do 1. januara 2013. pa je trebalo započeti ugovaranje kredita za avansno plaćanje novih aviona kod KFW Ipex Bank. U toj banci, koja je članica grupacije Nemačke razvojne banke i već je kreditirala Kroacija erlajnz u poslovima s Erbasom, sve je već spremno za obradu kredita, piše list.

U hrvatskoj avio-kompaniji izračunali su da bi kupovina četiri nova aviona ionako prezaduženu kompaniju dovela u bankrot. Vrednost ugovorenog posla s Erbasom je 175 miliona dolara, što je gotovo milijardu kuna. Dosad se već zbog odlaganja isporuke cena naručenih vazduhoplova povećala za 68 miliona kuna (9,11 miliona evra), a u slučaju raskida ugovora s Erbasom, hrvatski prevoznik bi imao najmanje 42 miliona kuna (5,63 miliona evra) štete.

Uprava hrvatskog prevoznika prošle sedmice je plan nabavke i finansiranja novih aviona pokazala vladi kao svom većinskom vlasniku. Nakon što su videli račun, u vladi se upalio alarm. List citira i jednog od neimenovanih ministara kome su iz kompanije rekli da im ti avioni ne trebaju. Ono što je 2008, kad je bila dogovorena kupovina novih aviona, izgledalo kao dobar posao, sada se pretvorilo u opasan finansijsko-politički triler s neizvesnim krajem, piše Globus.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track