Rusija obustavila uništavanje svojih nuklearnih glava

Rusija obustavila uništavanje svojih nuklearnih glava

Planeta -
Osnov za program je sporazum iz 1991. godine, a kako je naveo zvaničnik, taj program više ne zadovoljava Moskvu, posebno s ozbirom na nove realnosti

MOSKVA - Rusija je obavestila Vašington da više ne želi da produži program likvidiranja viška nuklearnih bojevih glava, koji su finansirale SAD, izjavio je danas zamenik šefa ruske diploamtije Sergej Rjapkov."Američka strana zna da mi ne želimo produženje. To nije novost za njih", kazao je Rjapkov.

On je dodao da ta odluka nema veze sa obustavom rada Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Rusiji. "Nema nikakve veze između odluke ruske strane da obustavi aktivnost USAID-a i iformacije o neprodužavaju programa Nana-Lugara u Rusiji", rekao je Rjapkov Interfaksu. Poslednji put program Nana-Lugara, nazvan po predlagačima, američkim senatorima Semu Nanu i Ričardu Lugaru, u Rusiji je produžen 2006. a rok važenja mu ističe u maju 2013. godine.

Prema rečima Rjapkova, program Nana-Lugara je u suštini kompleks dogovorenih bilateralnih rusko-američki mera u različitim oblastima osiguranja nuklearne bezbednosti, uništenja hemijskog oružja i drugih sličnih projekata koji su nekih 20 godina realizovani uz učešće niza nadležnih ruskih i američkih ministarstava.

Osnov za program je sporazum iz 1991. godine, a kako je naveo zvaničnik, taj program više ne zadovoljava Moskvu, posebno s ozbirom na nove realnosti, kada se situacija u Rusiji izmenila, uključujući i šire finansijske mogućnosti. "Mnogo toga što se ranije obezbeđivalo kroz program Nana-Lugara već je rešeno, zatvoreno i kao problem ne postoji", kazao je Rjapkov. Američki ambasador u Rusiji Majkl Mekfol ranije je izjavio da bi Vašington želeo da nastavi realizaciju programa Nana-Lugara u Rusiji, makar i u drugom formatu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track