Rumuni satima čekaju da se poklone moštima svete Petke

Kilometarski redovi

Rumuni satima čekaju da se poklone moštima svete Petke

Planeta -
Posle liturgije, mošti su iznete ispred crkve gde će ostati do nedelje, a vernici su čekali u redu cele noći da bi se poklonili svetoj Paraskevi

BUKUREŠT - Moštima svete Paraskeve ispred crkve u Jašiju, na severoistoku Rumunije, pokloniće se do nedelje, kao i svake godine, oko 200.000 vernika koji čekaju u redovima od nekoliko kilometara i po 12 sati.

Posle liturgije, mošti su danas iznete ispred crkve gde će ostati do nedelje, a vernici su čekali u redu cele noći da bi se poklonili svetoj Paraskevi.

Pored moštiju svete Paraskeve, postavljeni su i mošti svetog Teofila iz ukrajinskog manastira Kitajev. Sveta Paraskeva je smatrana zaštitnicom Moldavije i pravoslavci je praznuju 14. oktobra kada će na specijalno postavljenoj sceni, ispred katedrale biti održana liturgija.

Liturgiju će voditi partijarh Rumunske pravoslavne crkve Danijel zajedno sa mitropolitom Češke i Slovačke Hristoforom i saborom sveštenika iz Rumunije i drugih zemalja.

Za vernike koji stoje u redu tokom noći da bi se poklonili moštima, služi se topli čaj i paketi sa hranom. Prethodnih godina na dan svete Paraskeve, crkva, privatne firme i lokalne vlasti pripremali su za vernike hiljade sarmi, kolača i kuvanog vina, pa se može očekivati da će se ta tradicija ponoviti i ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track