OVAKO SMO MI POČELI: Španci lupaju u šerpe
Foto: REUTERS

Protest zbog mera štednje

OVAKO SMO MI POČELI: Španci lupaju u šerpe

Planeta -
Mnogi demonstranti takođe duvali u pištaljke, noseći transparente na kojima je pisalo "Mi nismo dužni, mi nećemo plaćati"

MADRID - Nekoliko hiljada Španaca koji se protive vladinim merama štednje, marširalo je danas u znak protesta glavnim ulicama Madrida, udarajući u znak protesta u šerpe i lonce. Mnogi demonstranti takođe su duvali u pištaljke, noseći transparente na kojima je pisalo "Mi nismo dužni, mi nećemo plaćati", i blokiravši deo bulevara Kasteljana.

"Niko od nas nije naterao banke da pozajmljuju ogromne sume novca pohlepnim špekulantima nekretninama, a ipak od nas se traži da plaćamo za tuđe greške", rekla je 34-godišnja službenica Marija Kosta, koja je udarala u jednu staru šerpu. Sa stopom nezaposlenosti koja je dostigla 25 odsto, Španija je uvela oštre mere štednje, i reformisala sektore finansija i rada, u očajničkom pokušaju da smanji deficit i ublaži bojazni investitora. Zemlje evro zone dale su Španiji 100 milijardi evra zajma, za spas njenih banaka, koje su najgore pogođene kolapsom sektora nekretnina.

Uprkos tome, španska ekonomija zapala je u još dublju recesiju, a prognozira se da će u ovoj godini opasti za još 1,5 odsto, dok će u sledećoj pad iznositi 0,6 odsto. Vlada premijera Marijana Rahoja takođe vrši pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da interveniše na tržištu obveznica, kako bi bili smanjeni troškovi španskog zajma, ali ECB insistira da zemlja mora prvo da formalno podnese zahtev za finansijsku pomoć.

"Varaju nas time što od nas traže da platimo tako što će smanjiti javni sektor", rekla je 19-godišnja studentkinja Laura Lavinija. Protesti su danas zabeleženi i u susednom Portugalu, takođe pogođenom teškom ekonomskom krizom, gde je nekoliko stotina umetnika demonstriralo u gradu Braga, zbog odluke vlade da smanji budžet za kulturu. Demonstranti su nosili transparent na kome je pisalo: "Bez kulture ljudi postaju psi". Braga je Evropska prestonica mladih za 2012. godinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track