Žestoke borbe u džamiji u Alepu, osmoro mrtvih od auto-bombe
Foto: Rojters

Žestoke borbe u džamiji u Alepu, osmoro mrtvih od auto-bombe

Planeta -
Pobunjenici upali u džamiju Umajad u Alepu, najvećem i najstarijem sirijskom trgovinskom centru, pošto je vojska prethodno zauzela pozicije u njoj

LONDON, DAMASK - Najmanje osmoro ljudi, među kojima su jedno dete i dve žene, poginulo je danas u blizini Damaska, u eksploziji automobila bombe, dok se žestoke borbe vode u džamiji u Alepu, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

"Osmoro civila, uključujući jednu devojčicu i dve žene, poginulo je, a 13 ljudi je teško povređeno, u eksploziji automobila bombe na putu koji vodi od Damaska do Homsa", navedeno je u saopštenju. Meta napada bili su učesnici antirežimskih demonstracija, rekao je za AFP direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman. Amaterski video snimak, koji su na Jutjub postavili aktivisti, prikazuje potpuno oštećeno belo vozilo, ugljenisanih bočnih vrata i raznetog zadnjeg dela.

Rahman je rekao i da se za sada ne zna ko stoji iza napada. U međuvremenu, žestoke borbe vode se u okolini istorijske džamije u Alepu, drugom po veličini sirijskom gradu. Pobunjenici su upali u džamiju Umajad u Alepu, najvećem i najstarijem sirijskom trgovinskom centru, pošto je vojska prethodno zauzela pozicije u njoj. Pobunjenici su uspeli da uđu tako što su postavili eksplozivnu napravu na južnom ulazu u džamiju, rekao je izvor iz sirijske vojske za AFP. Sirijski pobunjenici saopštili su da vojska koristi kompleks u kojem se džamija nalazi kao svoju bazu, zbog njene strateške lokacije i sličnosti sa tvrđavom.

Tokom sukoba je u delu kompleksa izbio požar, rekao je Rahman. Jedan deo kompleksa sada je pod kontrolom pobunjenika, dok drugi i dalje drži vojska. Izgradnja džamije Umajad započeta je početkom osmog veka, kasnije su je uništili Mongoli, ali je ponovo sagranjena. Pored nje se nalazi biblioteka u kojoj se čuva kolekcija retkih religijskih knjiga.

Antička tržnica u blizini džamije uništena je u požaru prošlog meseca. Prema podacima Opservatorije za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, koje nije moguće nezavisno proveriti, u nasilju u Siriji, od početka antirežimskih protesta u martu prošle godine, život je izgubilo više od 32.000 ljudi, od kojih većina civila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track