Masakr nad Gadafijevom pratnjom u Sirtu

HRV: Krvava osveta

Masakr nad Gadafijevom pratnjom u Sirtu

Planeta -
Dokazi ukazuju da su opozicione milicije masovno pogubile najmanje 66 zarobljenih članova Gadafijevog konvoja u Sirtu, rekao je Piter Bakert, jedan od direktora Hjumen rajts voča

KAIRO - Libijski pobunjenici su izgleda izvodili "masovna pogubljenja" većeg broja vojnika lojalnih Moameru Gadafiju i verovatno ubili i samog Gadafija, kada su zauzimali njegov rodni grad pre godinu dana, objavila je danas organizacija Hjumen rajts voč.

U izveštaju ove organizacije za zaštitu ljudskih prava o nedozvoljenom postupanju pobunjenika nakon zauzimanja grada Sirta oktobra 2011. posle odlučujuće bitke osmomesečnog građanskog rata, daje se najdetaljniji opis onoga što grupa naziva ratnim zločinima počinjenim od strane pobunjenika koji su zbacili sa vlasti Gadafija, a koji igraju ključnu ulogu u libijskoj politici danas. U izveštaju na 50 strana pod nazivom "Smrt diktatora: Krvava osveta u Sirtu", detaljno su opisani poslednji sati Gadafija 20. oktobra kada je pokušao da pobegne iz opkoljenog grada.

Konvoj dugogodišnjeg libijskog vođe bombardovali su avioni NATO na izlasku iz grada a preživele su napali pobunjenici iz grada Misrate, koji su zarobili i razoružali diktatora i njegovo okruženje. Misrata je bila poprište višenedeljne opsade od strane Gadafijevih snaga u kojoj je poginulo na stotine civila, a borci iz tog grada su bili među najnumoljivijim neprijateljima režima. HRV navodi da izgleda da su se pobunjenici iz Misrate svetili nad zarobljenicima iz Sirte.

"Dokazi ukazuju da su opozicione milicije masovno pogubile najmanje 66 zarobljenih članova Gadafijevog konvoja u Sirtu", rekao je Piter Bakert, jedan od direktora organizacije.Grupa sa sedištem u Njujorku kaže da je među novim dokazima otkrivenim u njenoj istrazi i video klip s mobilnog telefona, koji je napravio jedan borac, kako pobunjenici psuju i zlostavljaju veći broj zarobljenika iz Gadafijevog konvoja.

Ostaci najmanje 17 zarobljenika s video snimka kasnije su identifikovani među 50 tela pronađenih iza jednog hotela u Sirtu, neka još s vezanim rukama iza leđa. HRV navodi da je koristio snimke iz bolničke mrtvačnice da bi potvrdio identitet žrtava. Sam Gadafi je viđen živ na video snimku koji je emitovan na televizijama nedugo posle bitke.

"Na video snimku se vidi da je Moamer Gadafi bio zarobljen živ, ali da je krvario iz rane na glavi", navodi HRV u izveštaju. Međutim, snimci pokazuju da je "surovo tučen od strane pobunjenika, ubadan bajonetom u zadnjicu, čime su mu nanete nove povrede i krvarenja. U vreme kada je snimljen kako ga polugolog ukrcavaju u ambulantna kola, on je izgledao beživotno".Bakert kaže da nalazi grupe "dovode u pitanje tvrdnju libijskih vlasti da je Moamer Gadafi poginuo u razmeni vatre, a ne nakon zarobljavanja". Gadafijev sin Muatasim je takođe snimljen živ i u zarobljeništvu, samo da bi mu se telo pojavilo kasnije u mrtvačnici u Misrati pored očevog.

Hjumen rajts voč ističe da po zakonima rata ubistva zarobljenih boraca predstavljaju ratni zločin i da libijske civilne i vojne vlasti imaju obavezu da istraže ratne zločine i druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava, preneo je AP. Grupa je objavila svoj izveštaj nekoliko dana pre nego što će Libija proslaviti "Dan oslobođenja" kojim se obeležava dan pada Sirte 23. oktobra. Od oslobođenja zemlje nove vlasti se uveliko oslanjaju na bivše pobunjeničke milicije da bi obezbedili gradove i čuvali granice u odsustvu vojske ili vladinih snaga bezbednosti.Pozivi da se razne naoružane milicije stave pod kontrolu ministarstava odbrane ili unutrašnjih poslova naišli su na snažan otpor bivših pobunjenika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track