Sprečen novi napad Al Kaide na Njujork

FBI u akciji

Sprečen novi napad Al Kaide na Njujork

Planeta -
Osumnjičeni je parkirao kamion ispred zgrade Federalnih rezervi na Menhetnu, a uhapšen je pošto je pokušao da aktivira bombu tešku oko 450 kilograma za koju je verovao da je prava, a koju su operativci zamenili lažnom,

NJUJORK - Policija je uhapsila u Njujorku čoveka koji je planirao da digne u vazduh zgradu Federalnih rezervi, udaljenu svega nekoliko blokova od Svetskog trgovinskog centra, koji je bio meta terorističkog napada 2001. godine.

Bangladešanin Kuazi Nafis (21) koji se dovodi u vezu sa Al Kaidom uhapšen je u okviru zajedničke operacije u kojoj su učestvovali Federalni istažni biro (FBI) i njujorška policija.

Osumnjičeni je parkirao kamion ispred zgrade Federalnih rezervi na Menhetnu, a uhapšen je pošto je pokušao da aktivira bombu tešku oko 450 kilograma za koju je verovao da je prava, a koju su operativci zamenili lažnom, prenele su agencije.

Nafis je, takođe, snimio video poruku u kojoj je rekao:

"Nećemo prestati sve dok ne postignemo pobedu ili ne postanemo mučenici", naveli su federalni tužioci. Vlasti SAD su saopštile da je Nafis u pismu koje je pronađeno naveo nekoliko lokacija za svoj napad, uključujući i njujoršku berzu, i da preuzima odgovornost za posao u vezi sa zgradom Federalnih rezervi koji namerava da obavi, dodajući da želi da "uništi Ameriku".

Nafis, rodom iz Bangladeša, takođe je rekao da ima veze sa Al Kaidom, i da je u SAD doputovao u januaru da bi izveo napad, za koji je pokušao da regrutuje ljude, među kojima je bio i jedan pripadnik Federalnog istražnog biroa, posle čega je praćen i sprečen da sprovede u delo svoju nameru.

Tužilaštvo navodi da su FBI i pripadnici Združene jedinice za borbu protiv terorizma pažljivo pratili Nafisa i da javnost ni u jednom trenutku nije bila u opasnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja