Gadafi preminuo usled mučenja!

Zvanična potvrda

Gadafi preminuo usled mučenja!

Planeta -
Bivši libijski vođa nije ubijen u pucnjavi, kako je zvanično saopšteno, već je umro zbog zlostavljanja, uključujući i silovanje bajonetom, objavio Hjuman rajts voč

TRIPOLI - Konačno istina.Bivši libijski lider Moamer el Gadafi (69) nije ubijen u razmeni vatre sa pobunjenicima, kako je zvanično saopšteno, već je pre smrti surovo mučen, a onda upucan u glavu, pokazuju novi dokazi koje je objavio Hjuman rajts voč. U izveštaju na 50 stranica pod nazivom „Smrt diktatora: Krvava osveta u Sirtu“ detaljno je opisano kako je 20. oktobra 2011. Gadafi preživljavao strašne poslednje sate života, čime je potvrđeno da su istiniti snimci koji su do sada kružili internetom o njegovoj smrti.Najnoviji izveštaj temelji se na svedočenju očevidaca i fotografijama koje su snimljene mobilnim telefonom u trenutku kada su pobunjenici uhvatili tadašnjeg diktatora i surovo ga tukli i maltretirali. Pre toga, on je tokom borbe, dok je pokušavao da pobegne iz svog doma u gradu Sirtu, već bio ranjen u eksploziji ručne bombe, koja je eksplodirala svega nekoliko metara od njega. Međutim, potvrđeno je da je umro od posledica probadanja bajonetom u zadnjicu i stravičnog zlostavljanja, zbog čega je teško iskrvario. Prema izveštaju, bivši diktator je verovatno već bio mrtav kada je jedan od pobunjenika ispalio metak u njegovo čelo.Novim dokumentom otkriva se i da je lekar koji je izvršio obdukciju tela Gadafija bio pod velikim pritiskom i da je morao da kaže da je bivši lider ubijen u pucnjavi sa pobunjenicima i tako prikrije prave uzroke njegove smrti. Takođe, hladnokrvno je smaknuto 66 vojnika koji su štitili Gadafija dok je bežao iz Sirta u konvoju od 50 automobila. Tada ih je bombardovao NATO i napali su ih pobunjenici, nakon čega je Gadafi uhvaćen, a 66 od ukupno 250 vojnika surovo je mučeno i ubijeno u hotelu „Mahari“, dok su ostali prevezeni u grad Misrati i tamo hladnokrvno smaknuti.Inače, izveštaj je objavljen nekoliko dana pre nego što Libija treba da proslavi Dan oslobođenja, kojim se obeležava dan pada Sirta 23. oktobra.

Kurir prvi objavio da je pukovnik silovanKurir je još 23. oktobra 2011, samo tri dana nakon smrti Moamera el Gadafija objavio da je libijski vođa silovan, mučen, pa ubijen. To smo pisali na osnovu snimka nađenog na sajtu Jutjub, koji je tada, pored nas, videlo samo još troje ljudi u svetu.

Kurir, 23. oktobar 2011.
Kurir, 23. oktobar 2011.

Istraga o ratnim zločinimaHjuman rajts voč istakao je da prema pravilima ratovanja, ubistva zarobljenih boraca, u ovom slučaju Gadafijevih vojnika, predstavljaju ratni zločin i da libijske civilne i vojne vlasti imaju obavezu da istraže te događaje i druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track