Finski ministar: Britanci namerno beže od EU

Nezadovoljni

Finski ministar: Britanci namerno beže od EU

Planeta -
Mislim da Britanija trenutno samu sebe svojevoljno stavlja na marginu. To se vidi u spoljnoj politici, u ekonomskoj politici, kao i vezano za zajedničku valutu, smatram da je to loše, veoma loše", istakao je Finac Aleks Stub

BRISEL - Politiku Velike Britanije prema Evropi je sve teže razumeti, a čini se i da se ta zemlja polako oprašta od Evropske unije, izjavio jena samitu EU u Briselu finski ministar za Evropu, Aleks Stub.

On je dodao kako izgleda da Britanija namerno dovodi samu sebe u poziciju suprotnu onoj koju zauzimaju njeni evropski partneri, i kako se Finska po velikom broju pitanja unutar EU stavlja na stranu Nemačke i ima značajan uticaj u donošenju odluka u okviru bloka.

"Iskreno, gotovo se čini da nas je u Evropskoj uniji 26 plus jedan", odgovorio je Stub na pitanje da li napori za dublju integraciju između 17 zemalja koje kao valutu koriste evro nose opasnost da Britanija i ostalih devet članica EU ostanu po strani.

"Mislim da Britanija trenutno samu sebe svojevoljno stavlja na marginu. To se vidi u spoljnoj politici, u ekonomskoj politici, kao i vezano za zajedničku valutu. Kao neko ko zagovara jedinstveno tržište i slobodnu trgovinu, smatram da je to loše, veoma loše", istakao je u intervjuu Rojtersu Stub.

On je dodao da je "situacija gotovo jednaka onoj kad morske struje odnose čamac i jedan od vaših najboljih prijatelja u njemu se pozdravlja sa vama, a vi ne možete gotovo ništa da učinite."

Britanski zvaničnici insistiraju kako njihova vlada želi da ostane u EU, ali u proteklih godinu dana britanski premijer Dejvid Kameron zauzima sve oštriji stav prema tom bloku, delimično u cilju da odobrovolji evroskeptike u sopstvenoj Konzervativnoj stranci, a delom zbog razmimoilaženja sa EU oko pravca u kojem se blok kreće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track