Amerikanci poludeli za kalašnjikovima

Groznica AK-47

Amerikanci poludeli za kalašnjikovima

Planeta -
U Americi, gde mnogi još "uveliko" iskorišćavaju ustavno pravo da poseduju oružje, kalašnjikov je sve popularniji među kolekcionarima i zaljubljenicima u oružje

VAŠINGTON - Ironijom sudbine, automatske puške AK 47, popularni "kalašnjikovi", osmišljene u nekadašnjem Sovjetskom Savezu u doba Hladnog rata, danas se više prodaju američkim civilima nego ruskoj armiji i policiji.

U Americi, gde mnogi još "uveliko" iskorišćavaju ustavno pravo da poseduju oružje, kalašnjikov je sve popularniji među kolekcionarima i zaljubljenicima u oružje.

Jedan od njih, student mašinstva Met Livingston kaže da je ove godine svojoj kolekciji dodao prvi "kalašnjikov" i da je veoma zadovoljan.

"Nisam zapravo imao ni jednu pušku koju bih mogao da koristim da zaštitim sebe i ljude koje volim. Kalašnjikov je odličan za kućnu odbranu," rekao je on AFP-u.

Kalašnjikov je dobio ime po svom izumitelju Mihailu Kalašnjikovu, 1947. godine, i bio je prva automatska puška za masovnu proizvodnju. Danas u svetu ima više od 100 miliona ovakvih pušaka a mogu se kupiti za samo 400 dolara.

Pored lične zaštite, vlasnici vole da koriste ove puške za lov i vežbanje streljaštva. Ljubitelji kažu da je reč o izuzetno otpornom oružju koje može dugo da se koristi bez posebnog održavanja.

S porastom prodaje kalašnjikova za 50 odsto prošle godine, cveta biznis i onih koji se bave personalizovanjem ovog oružja, po želji kupaca, naveo je AFP.

Jedan od njih, Oven Martin, već razmišlja o mogućem širenju posla sklapanjem pušaka po uzoru na kalašnjikov, proizvedenih u SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track