U Baskiji pobedili separatisti

U Baskiji pobedili separatisti

Planeta -
Očekuje se da će Baskijska nacionalna partija i Bildu formirati koaliciju i zatim možda zatražiti referendum o nezavisnosti

MADRID - Na regionalnim izborima u Baskiji, prema prvim rezultatima, najveći broj glasova osvojile su nacionalističke partije, dok je u Galiciji pobedila Narodna partija premijera Marijana Rahoja.

Konzervativna Baskijska nacionalna partija dobila je najviše glasova u Baskiji, osvojivši 27 poslaničkih mesta, a odmah iza nje je levičarska separatistička koalicija Euskal Erija Bildu, sa osvojenim 21 poslaničkim mestom. Opoziciona Socijalistička partija je na trećem mestu, sa 16 mesta u regionalnom parlamentu, preneo je Bi-Bi-Si.

Na izborima u Galiciji, apsolutnu većinu u regionalnom parlamentu zadržala je Narodna partija desnog centra, koja će imati 41 od ukupno 75 mesta u parlamentu, što je tri poslanika više nego do sada.

Socijalisti su osvojili 18 poslaničkih mesta, a dve nacionalističke partije 16. Izbori su test vladine politike štednje u borbi protiv ekonomske krize, ali i iskušenje za centralnu vlast zbog jačanja separatističkih tenzija.

Očekuje se da će Baskijska nacionalna partija i Bildu formirati koaliciju i zatim možda zatražiti referendum o nezavisnosti, navodi Bi-Bi-Si.

Bildu, osnovana pošto je španska vlada pre 10 godina zabranila političko krilo separatističke grupe Eta, politički se zalaže za iste ciljeve - otcepljenje pre svega, ali je protiv nasilja. Separatističke težnje rastu i u pokrajini Kataloniji gde će lokalni izbori biti održani 25. novembra i gde se takođe najavljuje raspisivanje referenduma o nezavisnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track