Kandidat za Senat: Trudnoća posledica silovanja božji dar

Šokantan stav o abortusu

Kandidat za Senat: Trudnoća posledica silovanja božji dar

Planeta -
Govoreći u debati u Senatu, Mardok je rekao da veruje da život počinje začećem i da je protiv abortusa u svim slučajevima osim kada je ugrožen život majke

VAŠINGTON - Kandidat za američki Senat Ričard Mardok izazvao je buru izjavom da su trudnoće nastale kao posledica silovanja "nešto što je Bog nameravao da se dogodi", braneći tako svoje stavove o abortusu.

Demokrate su odmah osudile izjavu koja bi mogla pokrenuti velike kontroverze tokom poslednje dve nedelje kampanje za predsedničke izbore na kojima će, po svemu sudeći, ženski birači imati presudnu ulogu, ocenjuje AFP.Govoreći u debati u Senatu, Mardok je rekao da veruje da život počinje začećem i da je protiv abortusa u svim slučajevima osim kada je ugrožen život majke.

"I sam sam se dugo borio sa samim sobom, ali sam na kraju shvatio da je život Božji dar i mislim da je život, čak i kada počne u tako užasnoj situaciji kao što je silovanje, nešto što je Bog hteo da se dogodi", kazao je on.

Lider Demokratske stranke u Indijani Den Parker odmah je odgovorio saopštenjem. "Kao katolik i protivnik abortusa zaprepašten sam i osramoćen zbog toga što Ričard Mardok veruje da je silovanje Božja namera", naveo je on."Žrtve silovanja su žrtve strašnog nasilnog čina, a moj Bog nije nasilan. Zar to nije dovoljan dokaz da je Ričard Mardok ekstremista koji je potpuno izgubio dodir sa stanovnicima Indijane?", zapitao se on.

Pitanje abortusa bi zbog ovog slučaja moglo dospeti u centar napete predsedničke kampanje.To bi moglo ići na ruku aktuelnom američkom predsedniku Baraku Obami, koji je republikanskog rivala Mita Romnija optužio da ima ekstremističke stavove o pravima žena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track