Hejg: Vreme je da BiH političari počnu da rade
Foto: Rojters

Poseta

Hejg: Vreme je da BiH političari počnu da rade

Planeta -
Političari od Hejga dobili jasno upozorenje da se uozbilje i da međunarodna zajednica gubi strpljenje u čekanju da urade nešto za dobrobit svoje države

SARAJEVO - Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg (William Hague) poručio je danas u Sarajevu da britanska vlada veruje da je budućnost BiH u EU i NATO i da će Britanija dati snažnu podršku da se to i ostvari.

"Oni koji veruju da postoji drugi put za BiH, nisu u pravu, a oni koji podrivaju BiH neće biti naši partneri. Verujemo da se proces pristupanja BiH EU i NATO treba kretati onoliko brzo koliko su njene vođe spremne", poručio je Hejg.

Britanski ministar je danas doputovao u Sarajevo gde se po dolasku sastao s predsedavajućim Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom. Bevanda je novinarima nakon sastanka s Hejgom rekao da je razgovor bio otvoren, da se razgovaralo o putu BiH ka EU, zastoju na putu prema NATO-u i trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

On je dodao da su političari od Hejga danas dobili jasno upozorenje da treba da se uozbilje i da međunarodna zajednica gubi strpljenje u čekanju da političari urade nešto za dobrobit svoje države.

Hejg je dodao da postoji opasnost da će BiH još više zaostati na tom putu u evroatlantske integracije u odnosu na druge zemlje regiona. Upozorio je političare u BiH da je vreme da ozbiljno počnu da rade na prosperitetu građana. Hejg se danas sastao i s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom. Incko je rekao da su "Bosni i Hercegovini su potrebne pozitivne promene i da lideri moraju raditi dalje na reintegraciji zemlje".

"Političko odlučivanje mora se ubrzati", rekao je visoki predstavnik tokom sastanka sa Hejgom i dodao da će "mir i stabilnost u BiH biti osigurani putem punog poštovanja Mirovnog sporazuma i članstva u EU i NATO-u".

Britanski ministar je danas posetio i sedište Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Sarajevu gde se informisao o radu organizacije na području Zapadnog Balkana i globalnim aktivnostima na Bliskom istoku, u severnoj Africi, Latinskoj Americi i u jugoistočnoj Aziji. On je dodao da je "impresioniran činjenicom da je ta organizacija pružila pomoć vladama u regionu u pronalaženju i identifikaciji više od 70 odsto od 40.000 osoba nestalih tokom sukoba 90-ih godina, uključujući i gotovo 90 odsto žrtava nestalih 1995. godine posle pada Srebrenice".

Hejg će se danas sastati i s ministrom spoljnih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom i članovima Predsedništva BiH. Britanski ministar će sastati i sa ženama žrtvama seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH kako bi od njih čuo predloge na koji način Velika Britanija, kroz svoju nedavno pokrenutu inicijativu za borbu protiv seksualnog nasilja tokom konflikta, može pomoći tim žrtvama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track