Katalonci: Madrid nam preti vojnom intervencijom
Foto: Rojters

Strahuju od rata

Katalonci: Madrid nam preti vojnom intervencijom

Planeta -
Članovi EP iz Katalonije upozoravaju da visoki vojni zvaničnici poručuju da španske oružane snage imaju ustavnu obavezu da garantuju teritorijalni integritet Španije

BRISEL - Članovi Evropskog parlamenta iz Katalonije uznemirili su danas špansku javnost, upozorivši na vojnu pretnju iz Madrida i zatraživši intervenciju Evropske unije! Četiri člana EP upozorili su u pismu Briselu na vojnu pretnju severoistočnom španskom regionu Kataloniji, u kojem se sve češće čuju zahtevi za proglašenje nezavisnosti od ostatka Španije."Pišemo vam da bismo izrazili duboku zabrinutost zbog niza pretnji upotrebom vojne sile protiv katalonskog naroda", navodi se u pismu upućenom evropskoj komesarki za pravosuđe Vivijan Reding.

Članovi parlamenta podsetli su i da su 11. septembra ove godine, na nacionalni dan Katalonije, stotine hiljada ljudi izašlo na ulice, tražeći nezavisnost, preneo je AFP. Masovni protesti naveli su katalonskog predsednika Artura Masa da raspiše prevremene izbore 25. novembra, s ciljem da organizuje referendum o "samoopredeljenju".Članovi EP, međutim, tvrde da mnogi, uključujući i visoke vojne zvaničnike, od tada poručuju da španske oružane snage imaju ustavnu obavezu da garantuju teritorijalni integritet Španije.

"Ovakve pretnje ograničavaju demokratiju u Španiji i Kataloniji, kao i slobodu izražavanja i okupljanja naroda Katalonije. U takvim okolnostima, EU bi trebalo preventivno da interveniše kako bi garantovala da sukob u Kataloniji bude rešen na miran, demokratski način", navode poslanici u pismu datiranom 22. oktobra. U pismu se traži i da Brisel "izda javno saopštenje u kome će insistirati da se iz javnih debata povuku svaka vojna pretnja ili upotreba sile, kao načina rešavanja ovog političkog konflikta".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track