Obama: Silovanje je silovanje - zločin!
Foto: REUTERS

Diskriminatorske izjave

Obama: Silovanje je silovanje - zločin!

Planeta -
Obama je dodao da žene same treba da donose odluke o svom telu u konsultaciji sa svojim lekarima i da političari, pogotovu muškarci, u to ne trebaju da se mešaju

VAŠINGTON - Američki predsednik i kandidat na novembarskim predseničkim izborima Barak Obama izjavio je da je silovanje zločin i da žene same treba da donesu odluku o svom telu ukoliko dođe do trudnoće.

Komentarišući izjave vezane za silovanje u kojima se trudnoća kao posledica vidi kao nešto što je Bog odredio, Obama kaže da takve izjave nemaju nikakvog smisla.

"Ne znam kako tim momcima padaju na pamet takve ideje. Silovanje je silovanje. To je zločin. Takve brojne diskriminatorske izjave vezane za silovanje nemaju previše smisla za mene, nikakvog smisla", izjavio je sinoć Obama za američku televizijsku stanicu En-Bi-Si (NBC).

Obama je dodao da žene same treba da donose odluke o svom telu u konsultaciji sa svojim lekarima i da političari, pogotovu muškarci, u to ne trebaju da se mešaju, prenela je agencija AFP.

Najnoviju buru reagovanja u SAD izazvala je izjava kandidat za senatora iz Indijane, republikanca Ričarda Mardoka o trudnoći kao posledici silovanja kada je rekao da je to "nešto što je Bog odredio".

Demokrate su odmah osudile tu izjavu pošto bi ona mogla da pokrene velike kontroverze tokom poslednje dve nedelje kampanje za predsedničke izbore u novembru na kojima će, kako navodi francuska agencija, žene imati presudnu ulogu.

Govoreći tokom debate u utorak uveče, Mardok je rekao da je "trudnoća kao uzrok silovanja nešto što je Bog nameravao da se dogodi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track