Putin: Nerealan ulazak Rusije u EU
Foto: Reuters

Zbližavanje

Putin: Nerealan ulazak Rusije u EU

Planeta -
Rusija i EU treba da traže puteve zbližavanja i da koriste sinergiju zajedničkih napora

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da je ulazak Rusije u EU nerealan, ali da treba tražiti način zbližavanja s evropskim partnerima."To (ulazak Rusije u EU) je nerealno i po teritoriji i po uređenju ekonomije", rekao je Putin prilikom susreta s članovima Međunarodnog diskusionog kluba Valdaj.

On je dodao da Rusija i EU "treba da traže puteve zbližavanja i da koriste sinergiju zajedničkih napora". Prema rečima Putina, tehnološke mogućnosti EU treba objediniti sa mogućnostima Rusije - visokoobrazovanim stanovništvom, naučnim dostignućima, značajnim ljudskim i mineralnim resursima.

Kao pozitivan primer saradnje ruski predsednik je naveo razvoj automobilske industrije stranih kompanija na teritoriji Rusije kada, kako je istakao, momentalno ide okupljanje i priprema lokalnih kadrova. Ipak, dodao je, takvo konsolidovanje napora ide veoma sporo.

Putin je podsetio da je pre nekoliko godina kolegama iz EU predlagao da se zajednički radi na kosmičkoj navigaciji.

"Mi smo potpuno formirali grupu od 28 satelita, a Evropljani su lansirali svega pet, a ako bi se GLONAŠ i Galileo objedinili oni bi bili konkurencija GPS", smatra ruski predsednik.

Klub Valdaj je međunarodni okvir vodećih eksperata širom sveta koji diskutuju o Rusiji i njenoj ulozi u svetu, a osnovali su ga 2004.godine RIA Novosti, Savet za spoljnu i odbrambenu politiku i ruski časopis Profil. Klub je naziv dobio po mestu gde se prvi put sastao na jezeru Valdaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track