U Hrvatskoj pronađen fosil mamuta

U istočnoj Slavoniji

U Hrvatskoj pronađen fosil mamuta

Planeta -
Radnici kopali septičku jamu u dvorištu jedne kuće u selu Mohovo kod Iloka kada su našli ostatke

ZAGREB - Fosilni ostaci mamuta nađeni su u dvorištu jedne kuće u selu Mohovo kod Iloka u istočnoj Slavoniji, saopšteno je iz Gradskog muzeja Iloka. Našli su ih radnici kopajući septičku jamu u dvorištu. U gradskom muzeju nemaju drugih informacija o nalaženju ostataka mamuta u Mohovu, jer zakonski nisu nadležni za radove na njihovom iskopavanju, već samo za čuvanje pronađenih ostataka.

Mediji objavjuju izjavu Dražena Japundžića iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja da je, na osnovu nekoliko fotografija nađenih ostataka mamuta, koje je dobio na uvid, vidljivo da je reč o mladom primerku tzv. vunastog mamuta. Rekao je da je o starosti pronađenih ostataka za sada, samo na osnovu fotografija, teško govoriti, ali da se radi o periodu gornjeg pleistocena. Na području istočne Slavonije ostaci mamuta do sada su nađeni na području Vinkovaca, Vukovara, Bapske i Slavonskog Broda.

Japundžić je izjavio da bi nalazište trebalo preventivno zaštiti do dolaska arheologa i drugih stručnjaka koji će proceniti u kakvom su stanju ostaci i organizovati iskopavanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track