Zemljotres pogodio obalu Kanade, izazvao cunami

Zemljotres pogodio obalu Kanade, izazvao cunami

Planeta -
Kanadski Nacionalni meteorološki centar je izdao upozorenje na cunami za obalske rejone Britanske Kolumbije i južne Aljaske

OTAVA - Snažan zemljotres jačine 7,7 stepeni Rihterove skale pogodio je rano jutros ostrva Kraljice Šarlote na zapadnoj pacifičkoj obali Kanade u provinciji Britanska Kolumbija i izazvao cunami koji se kreće ka Havajima, javio je AFP.

"Cunami je izazvan, što bi moglo da izazove štetu duž obalske linije ostrva u američkoj državi Havaji", naveo je Pacifički centar za upozorenje, upozoravajući da je potrebna "hitna akcija kako bi se zaštitili život i imovina", prenela je francuska agencija.

Rojters, pozivajući se na zvaničnike, navodi da za sada nema izveštaja o mogućim žrtvama ili šteti.

Kanadski Nacionalni meteorološki centar je izdao upozorenje na cunami za obalske rejone Britanske Kolumbije i južne Aljaske.

Prvi talas malog cunamija od 101,6 milimetara zapljusnuo je obale mesta Kreg, na Aljasci.

Prema informacijama službe za vanredne situacije Britanske Kolumbije, registrovan je i talas od 0,46 metara kod ostrva Langara, preneo je AP.

Lokalni mediji javljaju da su se stanovnici nekih obalskih zajednica, uključujući domorodačko stanovništvo u Haida Gvaiju, povukli na veću visinu.

Prema podacima agencije SAD za geološka merenja, epicentar je bio na 139 kilometara južno od grada Maseta (Mas set), na dubini od 10 kilometara, preneo je AFP.

Posle prvog potresa usledilo je i nekoliko manjih zemljotresa, od kojih su neki dostizali jačinu od 4,6 stepeni, saopštila je nadležna kanadska agencija.

http://www.youtube.com/watch?v=ohMcIcWyDlc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track