I Timošenko i Januković proglasili pobedu

Izbori u Ukrajini

I Timošenko i Januković proglasili pobedu

Planeta -
Tri opozicione partije jesu osvojile zajedno više glasova nego Janukovičeva Partija regiona, ali bi na pojedinačnom nivou njegova partija i dalje mogla da ima većinu, pokazala je anketa po izlasku sa birališta

KIJEV - Otadžbinska partija Julije Timošenko, Udar svetskog bokserskog šampiona Vitalija Kličkog i nacionalistička partija Sloboda zajedno su osvojile više od 50 odsto glasova birača na partijskim listama, nadmašivši Partiju regiona predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča i njenog tradicionalnog saveznika - Komunističku stranku.

I Janukovičeva i partija Timošenko proglasile su pobedu na održanim parlamentarnim izborima, navodeći da su izbori pokazali da su birači izabrali njih da predvode zemlju. Tri opozicione partije jesu osvojile zajedno više glasova nego Janukovičeva Partija regiona, ali bi na pojedinačnom nivou njegova partija i dalje mogla da ima većinu, pokazala je anketa po izlasku sa birališta. Samo polovina od 450 mesta u parlamentu, međutim, proporcionalno se deli između pobedničkih partija, dok drugu polovinu čine pobednici sa liste kandidata za određene izborne jedinice. Očekuje se da tu pobedu odnesu Janukovičevi ljudi. Na izborima je svaki birač glasao za partiju i za kandidata u određenim izbornim jedinicama, a za sada, kako navodi AP, nisu poznati nikakvi rezultati individualnog nadmetanja. Birališta su zatvorena u 20 časova po lokalnom vremenu (19.00 po srednjoevropskom), a pripadnici opozicionih partija prijavili su mnoge nepravilnosti.

Današnji izbori privukli su međunarodnu pažnju, jer su viđeni kao test za Janukovičevu posvećenost demokratiji i evropskim vrednostima, u trenutku dok je harizmatična opoziciona liderka i bivša premijerka Julija Timošenko u zatvoru, gde služi sedmogodišnju kaznu zbog zloupotrebe položaja.

Glavni saradnik Timošenkove, Oleksandr Turčinov optužio je vlasti da su pokušale da lažiraju izbore time što su registrovale nekoliko stotina hiljada Ukrajinaca kao bolesne ili one koji će glasati u svojim kućama, gde je mnogo teže voditi računa da ne budu počinjene neke nepravilnosti.

Kličko, lider prozapadnog Udara, rekao je da je jedna od kandidatkinja njegove partije, Olha Herasimjuk napadnuta dok je pokušala da snimi takozvanu "kupovinu glasova". Nekoliko izbornih mesta u crnomorskom gradu Odesi brzo je prekinulo rad, pošto su izborni zvaničnici u čizmama glasača pronašli olovke sa mastilom čiji trag posle nekog vremena nestaje.

Ovo su prvi veći izbori od dolaska Janukoviča na vlast 2010. i Zapad, zabrinut da je demokratija ugrožena u ovoj bivšoj sovjetskoj republici, pažljivo ih posmatra. Zapad posebno brine slučaj Timošenko koja je 2011. osuđena na sedam godina zatvora, i ne može da učestvuje na izborima. Njen slučaj izazvao je veliku krizu između Kijeva i Evropske unije koja smatra da je čitav sudski proces bio politički motivisan. Redosled partija bio je očekivan pred današnje glasanje jer se, prema anketama, očekivalo da će pet grupacija osvojiti pet i više odsto glasova, koliko je neophodno da bi njihovi predstavnici ušli u parlament. Udar i Sloboda su obećali da će sarađivati u Skupštini što bi moglo da im omogući da formiraju većinu, ali stručnjaci sumnjaju da su te dve stranke u stanju da dođu do trajnijeg sporazuma.

Agnecija AP navodi da se opozicija nada da će osvojiti dovoljno mesta u parlamentu i oslabiti Janukovičevu moć, i tako otkloniti štetu koju je počinio time što je zatvorio Timošenko i njene glavne saradnike, koncentrisao moć u rukama predsednika, potisnuo ukrajinski jezik u korist ruskog, oslabio slobodu medija, ugrozio poslovnu klimu i ojačao korupciju.

Prvi zvanični rezultati izbora očekuju se u ponedeljak ujutru, a tokom dana će i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju predstaviti izveštaj o regularnosti glasanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track