SUPERNEVREME UŽIVO: Sendi udara večeras
Foto: Tanjug

Vanredno stanje

SUPERNEVREME UŽIVO: Sendi udara večeras

Planeta -
Njujork pod opsadom - ne radi metro, autobusi i vozovi, škole, fakulteti, berza, pa čak i Ujedinjene nacije. Menhetnu preti talas do 3,3 metra. Zatvorene i kockarnice u Atlantik Sitiju
1 / 10 Foto: Tanjug

NJUJORK - Razorni uragan Sendi, koji se približava istočnoj obali SAD, počeo je da se pretvara u hibridnu oluju, što ukazuje da će joj opseg biti širi ali i da će joj snaga biti razvodnjena, javlja agencija Asošijeted pres (AP). Istovremeno, svetski mediji javljaju da su na ugroženoj obali počele poplave.

U Njujorku su se izlile obe reke na kojima grad leži, poplavljen je najveći deo Atlantik Sitija, usled čega su sva tamošnja kazina prestala da rade, a ostrvo Činkoteg kraj obala Virdžinije je potpuno nestalo u talasima, izveštava Bi-Bi-Si (BBC). U Oušn sitiju u Merilendu, teško je oštećen drveni dok odakle turisti posmatraju okean, a u toku su masovne evakuacije u nižim delovima te savezne države i Kontektikata.

Stanovništvo se takođe evakuiše iz Delavera i Atlantik Sitija u Nju Džerziju. Direktor Nacionalnog centra za uragane Rik Nab (Rick Knabb) izjavio je večeras da je uragan Sendi počeo da gubi odlike tropske oluje jer je krenulo njegovo spajanje sa hladnim talasom sa zapada SAD, usled kojeg nad Zapadnom Virdžinijom već pada sneg.

Sendi je jedan od najvećih uragana u istoriji, a procenjuje se da će glavnina štete nastati od poplava a ne od vetrova. Meteorolog Džef Masters (Jeff) je ocenio za AP da će Sendi kao hibridna oluja napraviti štetu na mnogo širem području, ali da će intenzitet nepogode biti slabiji. Snaga uragana će se osetiti čak do Čikaga, gde je Nacionalni meteorološki centar već upozorio stanovništvo na jake vetrove i mogućnost izlivanja jezera Mičigen na kojem taj grad leži.

Stanovništvo Kanade je takođe upozoreno na dolazak uragana, danas po lokalnom vremenu, uz procenu da će talasi na Velikim jezerima možda dostići visinu od sedam metara, kako javlja list Nešnal post (National post) u internet izdanju. Sendi, koji je dobio i naziv "Frankenstorm" (Frankenštajnovska oluja), trebalo bi da zahvati južne i istočne delove kanadskih država Ontario, kao i zapadni Kvebek, sa vetrovima do 100 kilometara na čas.

Uragan će stići do obale SAD tokom noći, a kopno će zahvatiti na jugu savezne države Nju Džerzi. Ovom nepogodom je ugroženo oko 60 miliona ljudi, dok je na Karibima Sendi već odnela 69 ljudskih žrtava.

Njujork je od jutros zatvoren grad posle odluke vlasti da zbog opasnosti od uragana Sendi zatvore celokupan gradski prevoz, uključujući podzemnu železnicu, autobuse i vozove, škole, fakultete, berzu, čak i Ujedinjene nacije.

Naredba o zatvaranju gradskog prevoza u Njujorku, gde živi osam miliona stanovnika, izdata je zbog rizika od poplava uzrokovanih uraganom Sendi, koji treba da pogodi severoistok SAD. Ugroženo je oko 50 miliona ljudi.Zbog uragana, čiji se dolazak predviđa večeras, vanredno stanje proglašeno je u državama od Severne Karoline do Konektikata. Juče je otkazao više od 7.500 avionskih letova.

Na desetine hiljada ljudi u priobalnim zonama od Merilenda do Konektikata bilo je primorano da napusti svoje gradove, uključujući i 50.000 stanovnika države Delaver, 30.000 u Atlantik Sitiju i Nju Džersiju, gde su kazina morala da se zatvore, što se za 34 godine dogodilo samo četiri puta.

Poziv na evakuaciju: Ne budite glupi, idite odatle!

Vlasti su upozorile da bi Njujork mogao da bude pogođen talasom vode visokim i do 3,3 metra, koji će poplaviti niže delove Menhetna i podzemne tunele i uništiti dalekovode. Uragan Sendi koji je na Karibima odneo 65 života, sinoć se oko ponoći nalazio na oko 780 kilometara južno od Njujorka, a kretao se prema severu brzinom od 22,53 kilometara na sat.

Očekuje se da će uragan kasno večeras ili rano sutra ujutru stići do Nju Džersija i da će se sudariti sa talasom hladnog vazduha sa zapada. Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg je apelovao na stanovnike donjeg dela Menhetna i Kvinsa da napuste svoja mesta stanovanja.

"Ako se ne evakuišete, ne samo da rizikujete svoj život, nego opasnosti izlažete živote onih koji bi došli da vas spasu", rekao je on i dodao da je reč o "ozbiljnoj i opasnoj oluji". Guverner Nju Džersija izabrao je manje ljubazan način da apeluje na stanovnike izloženih regiona da napuste svoje gradove. "Ne budite glupi. Idite odatle", rekao je on. Među velikim gradovima koji se pripremaju za oluju su i Vašington, Baltimor, Filadelfija i Boston.

Inače, Amerikanci su iz prodavnica pokupili sve što se moglo pa na fotografijama dominiraju prazni rafovi kao kod nas u najgore vreme, početkom devedesetih.

Uragan istumbao i predsedničku kampanju

Inače, uragan Sendi danas je primorao predsednika SAD Baraka Obamu i njegovog rivala na predsedničkim izborima Mita Romnija da promene planove izborne kampanje u poslednjoj nedelji pred izbore, zakazane za 6. novembar.

Obama je otkazao nastupe na ključnoj Floridi da bi se vratio u Vašington i pratio odgovor saveznih vlasti na uragan, koji će pogoditi gusto naseljenu obalu Atlantika od glavnog grada do Njujorka. Sendi će ugroziti četiri američke države - Virdžiniju, Severnu Karolinu, Ohajo i Nju Hempšir, gde će, uz Floridu, Ajovu, Viskonsin, Nevadu i Kolorado, biti odlučen ishod izbora. Obama i dalje ima malu prednost u tim državama, javlja AP.Romni je odustao od skupova u Virdžiniji, da bi nastupio u Ohaju i Viskonsinu, ali je otkazao pojavljivanje u Nju Hempširu, gde se očekuje udar uragana.

http://www.youtube.com/watch?v=yXMU2qwCVag

Dolazak uragana Sendi možete uživo pratiti ovde

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track