Izrael napao Sudan

Vežbaju za Iran

Izrael napao Sudan

Planeta -
Jevrejska država sa osam aviona F-15 bombardovala vojnu fabriku „Jarmuk“ kod Kartuma jer se u njoj proizvodi oružje za režim u Teheranu

KARTUM - Objavili rat islamu.Izrael je bombardovao vojni industrijski kompleks u Sudanu, prilikom čega je poginulo dvoje ljudi, a svetski mediji navode da je to bila uspešna vežba za napad na Iran. Vlasti afričke države tvrde da sada imaju legitimno pravo na odmazdu.Tajms navodi da je u napadu učestvovalo osam aviona F-15 - četiri bombardera i četiri presretača. Avioni su u sredu rano ujutru preleteli 4.000 km u oba pravca za četiri sata. Leteli su preko Crvenog mora i uspeli da izbegnu egipatske radare i neprimećeno dolete do Kartuma. To ujedno znači da su izraelske snage letele na najudaljeniju misiju bombardovanja u svojoj istoriji.Vojna fabrika „Jarmuk“, južno od glavnog grada Kartuma, uništena je u seriji eksplozija. Sudanski ministar informisanja Ahmed Bilal Osman rekao je da je na fabriku bačeno najmanje šest bombi, prilikom čega je izbio požar, a dvoje radnika je poginulo.- Verujemo da je Izrael izveo bombardovanje. Jedino oni u čitavom regionu imaju tako sofisticiranu vojnu opremu da izvedu ovakav napad. Imamo pravo na odmazdu, na mestu i u vreme koje ćemo mi izabrati - rekao je Osman i dodao da će Sudan ovu agresiju prijaviti SB UN, dok Izrael još nije ni potvrdio ni demantovao napad.Tajms tvrdi da je Izrael uništio „Jarmuk“ jer proizvodi rakete i topovske granate za Iran. Pripreme za napad počele su pre više od dve godine, nakon što su agenti Mosada u hotelu u Dubaiju ubili glavnog trgovca oružja za Hamas. Kod njega su pronašli ugovor iz 2008, prema kojem se Sudan obavezao da omogući Iranu proizvodnju oružja u Kartumu pod iranskom kontrolom.

Satelitski snimci sudanske fabrike „Jarmuk“  pre i posle izraelskog bombardovanja
Satelitski snimci sudanske fabrike „Jarmuk“ pre i posle izraelskog bombardovanja

Kluni objavio satelitske snimkeAmerička nevladina i neprofitna grupa za nadzor Satellite Sentinel Project, koju je osnovao holivudski glumac Džordž Kluni, objavila je satelitske snimke napadnute fabrike. U saopštenju se navodi da se vidi šest velikih kratera preč­ni­ka 16 metara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track