Iran stopirao A-bombu, ali možda ih napadnemo

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak

Iran stopirao A-bombu, ali možda ih napadnemo

Planeta -
Možda se radi o diplomatskoj igri koju su pokrenuli da izbegnu da to pitanje kulminira pre američkih izbora, samo da dobiju na vremenu, kaže Barak

LONDON/TEL AVIV - Iran je uzmakao od svojih ambicija da napravi nuklearno oružje, izjavio je izraelski ministar odbrane Ehud Barak, ali je upozorio da Izrael tek treba da odluči da li će napasti tu zemlju. Barak je za britanski Dejli telegraf ocenio da je neposredna kriza izbegnuta kada je Teheran odlučio da upotrebi trećinu svog srednje obogaćenog uranijuma u civilne svrhe. On je kazao da ta odluka omogućava da se razmisli o odlaganju trenutka istine za osam do 10 meseci".

"Mogla bi postojati najmanje tri objašnjenja. Jedno je da ih je javni diskurs o mogućoj izraelskoj i američkoj operaciji odvratio da pokušaju da dođu bliže", kazao je Barak. "Možda se radi o diplomatskoj igri koju su pokrenuli da izbegnu da to pitanje kulminira pre američkih izbora, samo da dobiju na vremenu. Mogao bi biti način da se kaže IAEA (Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju): Oh, mi ispunjavamo naše obaveze", dodao je on.

Analitičari kažu da Iran ima već dovoljno nisko obogaćenog uranijuma za nekoliko nuklearnih bombi, ali je još uvek nekoliko godina daleko od sposobnosti da sastavi raketu, ako odluči da ide tim putem, navodi Rojters. Zapadne diplomate kažu da se čini da je Iran već skoro završio instalaciju centrifuga u podzemnom nuklearnom postrojenju, što potencijalno poboljšava sposobnost te zemlje da pravi uranijum za oružje ako to izabere. Na pitanje britanskog lista da li bi kriza sada kulminirala da Iran nije uzmakao, Barak je odgovorio: "Verovatno da".

On je, međutim, izrazio uverenje da Iran još uvek odlučan da napravi nuklearno oružje. "Mi se svi slažemo da su Iranci odlučni da postanu vojna nuklearna sila i svi delimo odlučnost da sprečimo Iran da postane nuklearan i da su sve opcije na stolu," kazao je Barak, istakavši da Izrael vidi iransku pretnju "konkretnije" i da "kada se radi o suštini naših bezbednosnih interesa i na neki način o budućnosti Izraela, mi ne možemo preneti odgovornost za donošenje odluka čak ni u ruke našeg najpouzdanijeg saveznika". "Ako niko ne deluje, mi ćemo morati da razmislimo o akciji", zaključio je Barak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track