Uragan Sendi slabi, poginulo 48 ljudi
Foto: Reuters

Uragan Sendi slabi, poginulo 48 ljudi

Planeta -
Prema podacima ambasade Srbije u Vašingtonu, među poginulima u SAD nema srpskih državljana

NJUJORK - Uragan Sendi je kasno u utorak uveče počeo da slabi, pošto je odneo najmanje 48 života na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, ostavio bez struje milione ljudi i napravio štetu koja se meri desetinama milijardi dolara.

Najviše žrtava je u Njujorku, 18 nastradalih, a taj grad je i najteže pogođen uraganom.

Prema podacima ambasade Srbije u Vašingtonu, među poginulima u SAD nema srpskih državljana.

U Njujorku su najgore prošli stanovnici naselja Brizi Point na jugu Kvinsa, gde je u vatrenoj stihiji izgorelo 80 kuća.

Predsednik SAD Barak Obama jutros je proglasio Njujork i Nju Džerzi zonama najveće katastrofe, otkazavši sve predizborne aktivnosti, a isto je danas učinio i kandidat republikanaca za predsednika Mit Romni.

Američki predsednik će sutra poseti Nju Džerzi, sa guvernerom te države Krisom Kristijem.

Bez struje se u ovom trenutku nalazi više od osam miliona Amerikanaca koji žive u pojasu od Severne Karoline do Mejna, a u samom Njujorku veliki deo Menhetna nema električnu energiju.

Procenjuje se da će biti potrebno tri do četiri dana da većina stanovnika najvećeg grada u SAD dobije struju, a poseban problem predstavljaju poplavljena područja Njujorka.

Njujork je za praznik Noć veštica koji pada u sredu, po prvi put u poslednjih 39 godina otkazao paradu koja je trebalo da bude održana na gradskim ulicama.

Javni prevoz u Njujorku i Nju Džerziju još nije uspostavljen, dok je u Vašingtonu situacija bolja i od popodneva su ponovo pokrenuti autobusi i metro.

Njujorška berza koja je dva dana bila zatvorena, u sredu će se otvoriti, a ovo je bio prvi put od 1985.godine da Vol Strit ne radi zbog prirodne katastrofe.

Uragan "Sendi" je sada oslabio i vazdušna masa u kojoj udari vetra ne prelaze 70 kilometara na čas, pomera se ka kontinentalnom delu SAD, i zahvata delove Ohaja, Pensilvanije i Zapadne Virdžinije, donoseći veoma hladno vreme i sneg.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track