Njujork se oslobodio pacova!

Dobra strana superoluje

Njujork se oslobodio pacova!

Planeta -
Uragan Sendi, koji je pogodio SAD i odneo 95 života, olakšao život građanima Velike jabuke jer je pobio hiljade štetočina

NJUJORK - Sreća u nesreći.Uragan Sendi, koji je opustošio istočnu obalu SAD i odneo najmanje 95 života, pored strahovitih razaranja, pomogao je građanima Njujorka da se oslobode hiljada pacova. Tuneli koji se protežu ispod finansijske prestonice SAD i kanalizacije bili su prepuni štetočina, kojih je, prema nekim procenama, bilo oko 28 miliona, a stručnjaci veruju da je poplava desetkovala njihovu populaciju.Sem Miler iz njujorškog zavoda za zdravlje i higijenu veruje da je veliki broj opasnih glodara uginuo u bujici koju je donela Sendi. On je dodao da svi oni koji su strahovali da će pacovi nakon poplave izaći na površinu, i početi da šire bolesti, ne treba da paniče.- Iako poplave kanalizacije i metroa po pravilu teraju pacove na površinu, ovoga puta to nije slučaj. Stručnjaci za glodare uveravaju nas da su skoro svi mladunci pacova uginuli, kao i veliki broj odraslih jedinki - naveo je Miler i naglasio da će preživeli pacovi najverovatnije početi da jedu one koji su se udavili.Belgijski stručnjak za glodare Hervig Lers iz Antverpena smatra da je voda ušla u podzemne tunele velikom brzinom i da pacovi, i pored toga što su odlični plivači, nisu imali dovoljno vremena da pobegnu.- Pacovi su verovatno bili zatečeni brzinom vodene bujice i nisu na vreme pobegli. Mnogi glodari nemaju dovoljno snage da plivaju u takvim uslovima, pa ih je voda sigurno odgurala do kanalizacionih rešetki, gde se većina podavila. Veruje se da je populacija pacova u Njujorku desetkovana - rekao je Lers i dodao da je to sreća u nesreći.

Obama: Moglo je biti i gorePredsednik SAD Barak Obama obišao je istočnu obalu SAD i najviše razorenu državu Nju Džersi. On je posetio porodice koje su u poplavama ostale bez krova nad glavom.- U mislima smo s porodicama koje su izgubile voljene. Dobro smo se pripremili, tako da je broj stradalih manji nego što je mogao biti - naglasio je Obama, dodajući da će biti potrebno vremena da se šteta sanira.Inače, život u opustošenim područjima počeo je da se vraća u normalu. Čišćenje terena nakon bujica je počelo, deo njujorškog metroa je proradio, a počela je i sanacija puteva. Ipak, bez struje je i dalje oko šest miliona ljudi, a popravka električne mreže mogla bi potrajati danima.Ekološka katastrofaUragan Sendi oštetio je jedan od rezervoara rafinerije nafte „Motiva“ u državi Nju Džersi, tako da se u okean izlilo oko 1,2 miliona litara dizela. U toku je čišćenje, u kojem učestvuje oko 100 radnika, koji pokušavaju da ograde naftnu mrlju kako se ne bi dalje širila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track