Kontrola glasina o uraganu Sendi

Lažne informacije

Kontrola glasina o uraganu Sendi

Planeta -
Mnogi Amerikanci uključili su se na Tviter ili Fejsbuk kako bi proširili glas o pronalaženju novčane pomoći, ali na mrežama su se pojavile i lažne informacije

VAŠINGTON - Američka agencija za vanredne situacije (FEMA), postavila je danas na svom veb sajtu poglavlje za "kontrolu glasina", kako bi razvejala dezinformacije na društvenim mrežama posle udara superoluje Sendi. Mnogi Amerikanci uključili su se na Tviter ili Fejsbuk kako bi proširili glas o pronalaženju novčane pomoći za uništena područja na Istočnoj obali, gde vladaju nestašica gasa i isključenja struje, ali na mrežama su se pojavile i lažne informacije.

"Fema.gov/sandy sada ima i deo za KONTROLU GLASINA i dezinformacije", objavila je FEMA na svom zvaničnom Tviter nalogu, dodajući da mnogo pogrešnih vesti kruži društvenim mrežama. Agencija je razotkrila dve najrasprostranjenije od njih - po jednoj FEMA daje 300 dolara za markice za hranu svakom koje ostao bez struje tokom oluje, pozivajući te građane da pozovu njenu službu za pomoć, preneo je Frans pres. "1-800-621-3362 FEMA, 300 dolara za one koji su ostali bez struje. Prosledite ovo svima za koje znate da im je potrebno", postavio je na Tviter jedan građanin iz Njujorka. "Ovo je NETAČNO", odgovara FEMA na svom veb sajtu, nudeći broj telefona koji građani mogu da pozovu i raspitaju se koju vrstu pomoći mogu da dobiju.

FEMA je, takođe, negirala tvrdnju da će rasporediti svoje timove za raščišćavanje u Njujorku i Nju Džersiju. Društvene mreže pokazale su se korisnim u pokretanju prikupljanja pomoći i donacija posle oluje Sendi u kojoj je u SAD poginulo najmanje 100 ljudi, kao i informacije o jačanju oluje, ali su se često pokazivale i kao nepouzdane. Korisnik Tvitera za kojeg se ispostavilo da je postavio nekoliko netačnih komentara o posledicama Sendi, morao je da se izvini i da otkaz na poslu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track