Sava preti Zagrebu
Foto: Beta

Talas stiže po podne

Sava preti Zagrebu

Planeta -
Protok Drave veći je od 3.000 kubika u sekundi

ZAGREB - Visok nivo vode Save i Drava preti okolnim područjima, a iako Drava opada, ona je do sada poplavila više od 80 kuća na području opštine Cestica kod Varaždina.

Zbog poplava u zapadnom delu Varaždinske županije do sada je evakuisano 78 lica na području opštine Cestica u kojoj je u selima Otok Virje i Lovrečan Otok poplavljeno 80-ak kuća, u kojima je visina vode od 30 do 60 santimetara, a od jutros je zbog izlivanja Drave zatvoren granični prelaz Otok-Virje prema slovenačkom mestu Ormož.

Iz fabrike u privrednoj zoni Cestica pre podne je interventna policija evakuisala je 38 radnika koji su jutros normalno došli na posao, ali su posle nekoliko sati zbog dotoka vode bili odsečeni. U toj opštini je proglašeno vanredno stanje odbrane od poplava, a protok Drave je veći od 3.000 kubika u sekundi.

Kako je poplava probila nasip u selu Virje Otok, gde preti evakuacija čak 200 ljudi, svih koji su preostali u selu, užurbano se popravlja nasip.

U Murskom Središću su zbog rasta nivoa reke Mure na snazi mere redovne odbrane od poplave, a zbog izlivanja vode zatvoren je malogranični drumski prelaz Sveti Martin - Hotiza. Težih posledica osim materijalne štete nema.

Što se Save tiče, špic nivoa vode očekuje se u Zagrebu poslepodne, a javljeno je da su poplavljena područja oko Brdovca, Orešja i Strmca, ali da voda ne preti kućama.

Poplavljen je i deo Savske ulice u Zaprešiću, ali osim tih slučajeva, jedini problem je prekid saobraćaja na putevima koji prelaze preko kanala Sava - Odra kojim se izliva višak vode iz Save, pa se linije autobusa preusmeravaju.

Stanovnici sela uz Savu na području Velike Gorice između Zagreba i Siska pripremaju zečje nasipe jer ne žele da im se desi poplava kao 2010. godine. Za sada nema problema na donjem toku Drava kod Osijeka i na Dunavu gde će špic vodenog talasa stići krajem sedmice, ali se procenjuje da bi on mogao vrlo brzo da prođe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja